Foto van de Aston Martin die ooit van Koning Boudewijn was, gefotografeerd door Wouter Rawoens

BEKIJK - Aston Martin van wijlen Koning Boudewijn op unieke expo oldtimers in Gent

Vanaf vandaag kan je oldtimers van de bekende Gentse garage en familie Mahy bewonderen op de Vynckiersite in Gent. Die auto's stonden heel lang in het Wintercircus in het hartje van Gent, maar zijn ooit verplaatst naar een fabriekspand in Henegouwen. Tijdens de tentoonstelling nu krijg je uitzonderlijk een deel ongerestaureerde klassieke wagens en oldtimers te zien, of zoals ze zeggen: "In hunne jus."

"Toen ik in 2015 het museum overnam van mijn vader wist ik niet onmiddellijk hoe ik ermee moest omgaan", vertelt Michel Mahy die uit een familie van drie generaties autoverzamelaars komt. "Ik contacteerde toen mijn vriend Wouter Rawoens die me zei: laat mij eens alles zien." Rawoens is een freelance fotograaf en is toen met Mahy de collectie rondgegaan. Hij kwam met het idee om foto's te maken van de wagens, en een boek en met de collectie rond te reizen.

Michel Mahy: "Niet-gerestaureerde wagens hebben veel meer verhaal dan gerestaureerde wagens"

Videospeler inladen...

Beluister hier het interview met Michel Mahy

Foto van de Aston Martin die ooit van Koning Boudewijn was, gefotografeerd door Wouter Rawoens

Unieke wagens met bijzondere verhalen

De tentoonstelling bestaat uit een 40-tal wagens die gekozen zijn uit een indrukwekkende collectie, een van de grootste in de wereld, van honderden klassieke wagens en old -en youngtimers. "Ze staan in een verdonkerde ruimte, met heel mooi licht erop, samen met het verhaal van die auto." En vooral de verhalen rond de auto's zijn het belangrijkste, zegt Mahy: "Het zijn wagens met een leuk verhaal. En je kan ze zien gewoon zoals ze zijn: niet gerestaureerd en met het stof en de spinnen er nog op."

De wagens zijn niet gerestaureerd en met het stof en de spinnen er gewoon nog op

Michel Mahy

De auto's staan kriskras door elkaar, maar wel visueel zo opgesteld dat ze mooi bij elkaar staan: "We hebben gelet op de combinatie van kleuren van de auto's, en ook verschillende groottes bij elkaar."

De foto hieronder is een beeld van de opslagplaats in Henegouwen.

Foto opslagplaats van de wagens, van Wouter Rawoens

Aston Martin van Koning Boudewijn

Een van die auto's met een uniek verhaal is een knalrode cabriolet Aston Martin die ooit van wijlen Koning Boudewijn was, zegt Mahy: "Mijn vader kocht die wagen begin jaren 70 bij een Waalse garagist voor de prijs van 13.000 Belgische frank, nu is dat ongeveer 325 euro. Er zat geen originele motor en versnellingsbak meer in, die was vervangen door een 4 cilinder triumph." Toen zijn vader de papieren kreeg bij de aankoop zag die dat de wagen ooit nog het bezit was van het koninklijk paleis. 

Foto van de Aston Martin die ooit van Koning Boudewijn was, gefotografeerd door Wouter Rawoens

"Er zijn ongeveer 411 stuks gebouwd van die wagen, waarvan slechts 102 cabriolets. En deze is nog specialer omdat hij toebehoorde aan wijlen Koning Boudewijn." Die laatste had een wat gereserveerdere persoonlijkheid, en hij zou er dan ook zelf weinig mee gereden hebben: "Blijkbaar omdat die wagen te opvallend was. En naar wat wij gehoord hebben, zou de koning nadien een andere Aston Martin gekocht hebben, maar dan een gesloten versie." Hoeveel de wagen nu waard is, weet Mahy niet, en hij vindt dat ook niet belangrijk: "Ik hou me daar niet mee bezig." 

Koning Boudewijn heeft weinig gereden in die rode Aston Martin, omdat die te opvallend was
Michel Mahy

Wagen van een kapitein

Naast deze ooit koninklijke wagen, staan er verschillende speciale en unieke wagens. Zo staat er ook een Dalahaye Ghia Aigle van 1947: "Een type 148 met een Brusselse carrosserie. Die wagen was besteld door een kapitein van De Lange Vaart. Hij had er een carrosserie laten opsteken door Aublain, maar wel een heel speciale."

Wagen van een kapitein, foto van Wouter Rawoens

"De kapitein was verknocht aan de zee en de wagen ziet er ook uit als een boot", legt Mahy uit. "Er is een ornament vooraan dat een boot is, de wieldeksels en het stuur zijn met de kleuren van de kompassen. De voorkant of 'grill' is heel golvend. De roosters van de koplampen lijken op waterdruppels. En er is ook een plastieken koepel zoals de vliegtuigen de B52's."

De kapitein was verknocht aan de zee, en daarom ziet de wagen er ook uit als een boot
Michel Mahy

De expo bestaat uit een deel van de collectie, want in totaal gaat het om honderden auto's die normaliter in een fabriekspand in Henegouwen staan. Het zijn ongerestaureerde wagens, dus ze bevinden zich in de staat zoals ze ooit aangekocht werden. Je kan ze vanaf zaterdag 11 september elke dag bezichtigen tot eind oktober op de site Vynckier, dat is aan de Gentse stadsring de R40.

Foto Wouter Rawoens

Bij de tentoonstelling "Mahy - a Family of Cars" hoort een fotoreeks van Wouter Rawoens en ook een boek uitgegeven door uitgeverij Lannoo. In het boek zie je de foto's van iedere wagen, elk met hun eigen verhaal.

kasto80

Meest gelezen