2001 AP

Vlamingen Jacqueline, Marc en Katelijne beleefden 9/11 van dichtbij: "Het heeft me nog meer van New York doen houden"

De aanslagen in de Verenigde Staten hebben op veel mensen een enorme, onuitwisbare indruk gemaakt. Zeker bij de mensen die die dag in New York waren. VRT NWS-correspondent Björn Soenens sprak met drie Vlamingen die al decennia in New York wonen en op 11 september 2001 de aanslagen van dichtbij meemaakten.

Katelijne De Backer: "Ik kon heel lang niet op Ground Zero komen"

Katelijne De Backer kwam in 1997, vier jaar voor de aanslagen, in New York wonen. Katelijne werkte lang in de kunstwereld, waar ze onder meer kunstbeurzen organiseerde. Ze woonde op het moment van de aanslagen in de Upper West Side en had een kantoor in Chelsea, enkele wijken ten noorden van het World Trade Center.

De aanslagen hebben een diepe indruk op haar gemaakt. Heel lang kon ze niet op Ground Zero komen, de plek waar ooit de Twin Towers stonden. "Als mensen me vroegen om naar daar te gaan en ik meeging, dan begon ik spontaan te wenen. ... Ik krijg nog steeds kippenvel als ik aan dat moment denk dat dat tweede vliegtuig in de toren vloog."

Bekijk het getuigenis van Katelijne:

Videospeler inladen...

Marc Van Cauwenbergh: "Ik kwam uit de metro en iedereen stond naar boven te kijken"

Marc Van Cauwenbergh woont zo'n 30 jaar in New York. Na de aanslagen kon hij maandenlang zijn huis op Broadway niet in, omdat er te veel puin voor de deur lag. Marc studeerde kunsten aan het Pratt Instituut in New York en bleef er nadien hangen. Hij werkt er als kunstschilder en ontwerper en stelde zijn werk al geregeld tentoon in de stad.

Op het moment van de aanslagen nam hij de metro naar zijn kantoor. Toen hij uit de metrohalte kwam, stond iedereen naar boven te kijken. "Ik dacht eerst dat er een zware brand was. Op het werk zag ik het tweede vliegtuig in de toren terechtkomen. We gingen van een prachtige zonnige septemberdag naar verslagenheid en tragiek."

Bekijk het getuigenis van Marc:

Videospeler inladen...

Jacqueline Goossens: "Samen met duizenden mensen zag ik vanop Staten Island de torens instorten"

Jacqueline Goossens woont al 41 jaar in New York. Ze was jarenlang columniste en journaliste, bracht verschillende boeken uit en had een column in onder meer Weekend Knack over haar ervaringen in de stad. Nu leidt ze - als die er zijn - toeristen rond in New York.

Jacqueline woont in Staten Island en kort na de aanslagen werden duizenden mensen vanuit Manhattan via de ferry daarheen gebracht. "De eerste boot met 6.000 mensen aan boord die in Staten Island is aangekomen, dat is een beeld om nooit te vergeten. Mensen onder het stof. Mensen zonder schoenen. Met één schoen. Bloedend, ..."

Bekijk het getuigenis van Jacqueline:

Videospeler inladen...

Meest gelezen