Radio 2

Open Monumentendag met peetvader van de neogotiek Jean Baptist Bethune

200 jaar geleden werd Jean-Baptist Bethune(1821-1894) geboren in Kortrijk, een architect-kunstenaar die onlosmakelijk verbonden is met de neogotiek in de Lage Landen. Verspreid in Vlaanderen en daarbuiten staan er tientallen kerken, kapellen, kloosters, abdijen, kastelen en andere gebouwen die door hem werden ontworpen. Hij was ook een beeldend kunstenaar en stond mee aan de wieg van de Sint-Lucas kunst- en ambachtsscholen. Om maar een idee te geven van zijn belang: in de Inventaris onroerend erfgoed staat hij meer dan 170 keer vermeld. 

Erfgoedbeheerder Filip Santy is verbonden aan de Stichting de Bethune, een privaat archief dat onder meer het archief van Jean Baptist Bethune omvat. “Jean Baptist Bethune wordt wel eens de grootmeester van het kleine detail genoemd, omdat hij altijd heel minutieus uitgewerkte plannen tekende en ook eiste dat ze exact op die manier werden uitgevoerd. Hij was een ‘gesämt’ kunstenaar. Hij voerde alle aspecten van een bouwwerk uit zoals het ontwerp, de creatie van de brandramen of het aanbrengen van muurschilderijen in het gebouw. Zijn eerste werk, de Milanekapel in Zwevegem, is een mooi voorbeeld hiervan. Een mooi, neogotisch kapelletje waarvan hij ook de brandramen heeft ontworpen en gemaakt.” 

Radio 2

Artistieke nalatenschap goed bewaard

Zijn artistieke nalatenschap tref je aan in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. “Heel wat bouwwerken hebben de tand des tijds doorstaan. Het kasteel van Loppem, de abdij van Maredsous, Vivenkapelle, een dorpscentrum in de buurt van Damme dat helemaal werd ingericht volgens zijn idee over hoe een maatschappij functioneert. Toen nog met de kerk die centraal stond. Maar er is ook niets verloren gegaan van de technische tekeningen, ontwerpen en voorbereidingen van de bouwwerken. In de Stichting de Bethune wordt alles mooi bewaard en geïnventariseerd. Een echte goudmijn voor wie meer wil weten over de neogotiek in ons land”, aldus Filip Santy. 

Open Monumentendag 2021

Zondag wordt een staalkaart belicht van zijn werk tijdens Open Monumentendagen. Hij kreeg zelfs een apart hoofdstuk in de programmatie als ‘Godfather’ van de neogotiek. De basiliek van het Heilig Bloed in Brugge, de OLV-Basiliek in Dadizele, de abdij ten Putte in Gistel, de kerk van Marke, de begijnhofkerk van Sint-Amandsberg, de Vivenkapelle in Damme en de Milanenkapel in Zwevegem. De verschillende locaties zijn vrij te bezoeken. Op sommige locaties worden ook rondleidingen aangeboden. Op de website van Open Monumentendag vind je alle nodige details terug. 

Radio 2

Meest gelezen