Archiefbeeld van Sri Lankaanse vrouwen op een theeplantage.

Plotse overschakeling op biologische landbouw duwt Sri Lanka in economische crisis, vooral thee-industrie is dupe 

Met zware voedseltekorten en een sterk wisselende valutakoers, verkeert Sri Lanka in een zware economische crisis. Ook de noodtoestand is er van kracht. De reden voor de economische malaise is de plotse overschakeling op 100 procent biologische landbouw. Chemicaliën zijn voortaan uit den boze. Vooral de thee-industrie voelt de gevolgen van de ambitieuze beslissing. "De boeren snappen er helemaal niets van."

In Sri Lanka heerst al een tijdje een zware economische crisis. President Gotabaya Rajapaksa kondigde zelfs de noodtoestand aan nadat het Zuid-Aziatische land vorige week te kampen had met zware voedseltekorten. Aan de basis van de economische malaise ligt een bijzondere beslissing. Sri Lanka wil namelijk het eerste land ter wereld worden dat volledig overschakelt op biologisch voedsel.

Om zijn ambitieuze plan te doen slagen, verbood de president het gebruik van chemicaliën in de landbouw. De beslissing viel niet in goede aarde bij lokale theeboeren. "Noem het maar grootheidswaanzin. De boeren snappen er helemaal niets van", getuigt Zuid-Azië-correspondente Wilma van der Mate. De boeren vrezen nu dat andere oogsten ook zullen mislukken door de ban van pesticiden en dat de economische toestand van het land nog zal verergeren.

Beluister hier het gesprek met Zuid-Azië-correspondent Wilma van der Maten over de economische crisis in Sri Lanka:

De beslissing blijkt ook paradoxaal te zijn want tijdens zijn verkiezings­campagne had Rajapaksa zelfs nog subsidies beloofd voor het gebruik van pesticiden. "Je kan het vergelijken met een alcohol- of drugsverslaafde aan wie je plots zegt: vanaf nu moet je afkicken. Zoiets gaat niet", zegt Van der Mate.

50 procent minder thee-export verwacht

"De opbrengst op het veld van de wereldberoemde Ceylon-thee is nu al met 50 procent afgenomen", zegt Van der Mate. Volgens de correspondente handelde de president met geen kennis van de landbouwsector. "Wat hij in zijn hoofd heeft gehaald, is niemand bekend." Experts waarschuwden al voor de risico's van zo'n plotse overschakeling. "Maar deze president luistert niet graag naar kritiek en doet waar hij zin in heeft", aldus Van der Mate.

Vorige week riep Rajapaksa dan uiteindelijk toch de noodtoestand uit. De situatie was niet te houden met zware voedseltekorten waardoor vele Sri Lankane honger moesten lijden. Toch is de situatie ondertussen niet veel verbeterd volgens Van der Mate. Ook de theeboeren maken zich nog steeds zorgen. "Ze verwachten dat meer dan de helft van de thee-oogst niet geëxporteerd kan worden. Het land loopt gigantisch aan inkomsten mis."

Autoritair familieregime

Stemmen van critici zullen bij de president en zijn regering op weinig gehoor rekenen. "Het is een autoritair familieregime." Verschillende broers van de president zetelen als minister. "Het regime werkt als een soort maffia. Wie niet luistert, daar wordt achter de schermen mee afgerekend. Een boer in het veld heeft helemaal niets te vertellen", volgens Van der Mate.

Een vrouw lost een mand met vers geplukte theebladeren.
© 2017 Bloomberg Finance LP

Meest gelezen