AFP or licensors

Taliban laten 200 burgers vertrekken vanuit luchthaven Kaboel naar Qatar, onder hen 13 Nederlanders 

De taliban hebben zo’n 200 burgers, onder wie Amerikanen en 13 Nederlanders, laten vertrekken uit de luchthaven van Kaboel. Ze vliegen met gecharterde vliegtuigen naar Qatar. Dat heeft persbureau AP gemeld. Het is de eerste grootschalige evacuatie sinds de VS en de NAVO zich eind vorige maand terugtrokken uit het land. 

Het vertrek van zo’n 200 burgers vanuit de luchthaven van Kaboel naar Doha, de hoofdstad van Qatar, betekent een belangrijke doorbraak in de moeilijke relaties tussen de VS en de taliban. De burgers zijn vertrokken met een vliegtuig van Qatar Airways. 

Onder de 200 passagiers bevinden zich ook 13 Nederlanders, dat heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Zij kregen de toestemming om Afghanistan te verlaten met de evacuatievlucht. Na hun aankomst in Doha zullen zij doorreizen naar Nederland.

Er zouden zich oorspronkelijk 25 Nederlanders aangemeld hebben voor de vlucht, maar slechts 13 konden zich op tijd bij de groep voegen. De Nederlanders die niet op tijd waren, zullen op een later moment vertrekken, dat meldt NOS.  Er zouden ook Britten, Italianen en Duitsers op het vliegtuig zitten. 

Passagiers in luchthaven Kaboel voor ze naar Doha vertrekken met Qatar Airways
AFP or licensors

"Historische dag"

Toen de burgers zich klaarmaakten om aan boord te gaan van het vliegtuig, noemde de speciale Afghanistangezant uit Qatar, Mutlaq bin Majed al-Qahtani, het een "historische dag".

“Noem het wat je wilt, een charter of een commerciële vlucht, iedereen heeft tickets en instapkaarten", zei al-Qahtani vanaf het tarmac van de luchthaven van Kaboel. Volgens de man zal er morgen nog een “commerciële vlucht” vertrekken. "Hopelijk wordt het leven in Afghanistan normaal”, voegde de man nog toe.

BEKIJK: De eerste 200 burgers stappen op een gecharterd vliegtuig op de luchthaven van Kaboel, sinds het vertrek van de VS en NAVO.

Videospeler inladen...

Impasse over chartervliegtuigen

Al sinds enkele dagen staan er op verschillende luchthavens, onder meer in Kaboel en Mazar-e-Sharif gecharterde passagierstoestellen klaar. Die zouden in totaal zo’n zeshonderd passagiers vervoeren die allemaal weg willen uit Afghanistan. Het gaat om mensen met een buitenlands paspoort, maar evengoed om Afghanen die derde landen willen opnemen. 

De taliban hadden eerder gezegd buitenlanders en Afghanen met geldige reisdocumenten te laten vertrekken, maar een dagenlange impasse over de chartervliegtuigen had twijfel gezaaid over de beloftes van de taliban. 

Taliban controleren de toegang tot de luchthaven in Kaboel
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Tot nu toe draaiden de onderhandelingen om die zes vliegtuigen te laten vertrekken op niets uit. Vandaag verklaarde een Amerikaanse diplomaat dat zeker tweehonderd passagiers via een vliegtuig in Kaboel toch konden vertrekken. 

Eerste vlucht sinds vertrek VS en NAVO

Deze vlucht is de allereerste die vertrekt vanaf de luchthaven van Kaboel sinds de Amerikaanse troepen het land eind vorige maand verlaten hebben. Er werden toen meer dan 120.000 burgers via de luchthaven geëvacueerd. Dat gebeurde via verschillende luchtbruggen naar luchthavens in de regio, onder meer in Pakistan, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

Geen protest meer toegelaten

Maar gisteravond kwam ook de mededeling dat de taliban voorlopig geen protesten meer zullen toestaan. "De betogers verstoren de openbare orde en vielen mensen aan", dat is volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken de reden. Het verbod komt er enkele uren nadat er in verschillende steden van het land protesten waren gehouden tegen de nieuwe regering.

Talibanstrijders sloegen de protesten op een gewelddadige manier neer. Volgens tegenstanders is het protestverbod een nieuwe manier om dissidente stemmen het zwijgen op te leggen. Ook journalisten die tijdens de protesten verslag wilden uitbrengen, werden hardhandig aangepakt. Ze werden geïntimideerd, opgepakt en geslagen. De taliban verklaarden eerder nochtans dat persvrijheid zou toegestaan worden in het land.

BEKIJK: Vrouwelijke demonstranten worden geslagen door de taliban tijdens een protest.

Videospeler inladen...
Journalisten die  werden vastgehouden en toegetakeld door taliban in Kaboel omdat ze verslag wilden uitbrengen van de protesten
AFP or licensors

Toch zullen in de toekomst protesten opnieuw kunnen plaatsvinden volgens de taliban, als ze minstens 24 uur op voorhand worden aangevraagd. De demonstranten zullen bij hun aanvraag moeten vermelden waarom ze protesteren. Ook waar en wanneer er gedemonstreerd wordt, zullen ze moeten aangeven. Enkel als er toestemming gegeven wordt, zullen deze protesten kunnen doorgaan.

Protest in Kaboel gisteren
AFP or licensors

Bekijk hier het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen