Meer dan miljoen herboekingen en koudwatervrees: ticketverkoop voor evenementen draait nog niet op volle toeren

De cultuursector herleeft, maar de ticketverkoop draait nog niet op volle toeren, zo blijkt uit een rondvraag bij de organisatoren. Dat komt deels door de grote aantallen "oude" tickets die nog herboekt moeten worden -meer dan 1 miljoen tickets alleen al voor de Sportpaleis Group- maar er zijn ook andere struikelblokken. Zo blijft een deel van het publiek afwachtend. Enkele evenementen gericht op jongeren doen het dan weer opvallend goed.

"Wij moeten nog meer dan 1 miljoen tickets herplannen", zegt Jan Van Esbroeck, CEO van Sportpaleis Group, over de berg nog te herboeken tickets. "Mensen willen die reeds betaalde tickets liever eerst verzilveren alvorens weer aan nieuwe evenementen te denken."

Alleen al voor het Sportpaleis moeten er nog meer dan een miljoen tickets herboekt worden. Noem het gerust een organisatorische nachtmerrie. 

Jan Van Esbroeck, CEO van Sportpaleis Group

Zanger Bart Peeters kondigde bijvoorbeeld afgelopen week de herneming van zeven Deluxe concerten in de Lotto Arena aan. Maar voor die nieuwe data kan je nauwelijks tickets kopen omdat het merendeel ervan al bijna twee jaar in de schuif van zo'n 50.000 eigenaars ligt.

Bart Peeters kondigde afgelopen donderdag na een onderbreking van bijna 2 jaar een herneming van zijn Deluxe Concerten aan in De Afspraak.

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Volgens Van Esbroeck is de knaldrang gelukkig wel weer acuter bij jongeren: "Je kan spreken van een heuse stormloop op tickets voor dansevenementen als bijv. "Moosebar XXL", "Reverze" en "I want to dance again"". 

Evenementen voor een jongere doelgroep zoals Moosebar XXL profiteren van de knaldrang. Sfeerbeeld uit 2019

Ook Mike Naert, algemeen directeur van concertzaal Het Depot in Leuven, merkt nog steeds een gebrek aan vertrouwen en zelfs een zekere graad van angst bij het grote publiek. Hij legt de schuld vooral bij de communicatie van de overheid: "Zij blijven warm en koud tegelijk blazen. Werken de vaccinaties nu of niet? Is het rijk der vrijheid er nu of niet? Er wordt nog te veel verwarring gezaaid". Naert verwacht, voor een sector die al zo lang inspanningen heeft geleverd, een duidelijke boodschap van vertrouwen van de Vlaamse en Belgische regering. 

Het gros van de 'kleinere' cultuurtempels spreekt ook van een tragere of mindere ticketverkoop dan voor corona. Gilles Ledure, directeur van Flagey, hield bij de aankondigingen van het najaar al meteen rekening met zo'n 30% minder verkoop dan voor corona: "Het is dit najaar nog niet de stormloop die iedereen had verwacht. Het gaat wellicht nog 2 jaar duren vooraleer alles weer in zijn plooi valt." Jérôme Giersé van Bozar: "Het publiek beslist ook meer last minute dan voor corona. De mogelijke ticketverkoop is dezer dagen veel moeilijker in te schatten." 

Elton John wordt de eerste grote internationale naam die in oktober wel in Het Sportpaleis zal optreden

Volgens Jan Van Esbroeck van het Sportpaleis is het ook een beetje het verhaal van de kip en het ei: "De meeste buitenlandse artiesten nemen liever het zekere voor het onzekere en wachten af tot de ticketverkoop weer duidelijk aantrekt. Maar eerst heb je natuurlijk dat meer diverse internationale aanbod nodig om potentiële concertgangers te verleiden" 

Ook het Covid Safe Ticket (CST) blijft voor veel mensen nog een extra drempel. De Covidsafe-app installeren, je identificeren via een andere Itsme-app en het allemaal vlot terugvinden. Het is vooral voor een ouder publiek niet evident. Het Concertgebouw Brugge heeft zelfs CST-helpdesks aan de ingang om hulp te bieden indien nodig.   

Ondanks de impasse zijn alle spelers toch vooral hoopvol.  Het aankondigen van het volledig loslaten van de coronamaatregelen in Denemarken, een land met een enigszins vergelijkbare vaccinatiegraad als wij, blijkt nu al een echte gamechanger voor de Deense evenementenbusiness. Alweer extra munitie voor onze cultuursector die voorlopig geconfronteerd blijft met een (te?) voorzichtige overheid. 

Meest gelezen