WWW.PGARRIGOS.COM

Hoofdarts UZ Leuven scherp voor beslissing om meer bedden vrij te houden: "Grote gevolgen voor gevaccineerden"

Gisteren kregen de Belgische ziekenhuizen de opdracht om opnieuw een kwart van de bedden op intensieve zorg vrij te houden voor covidpatiënten. Een onbegrijpelijke beslissing volgens Gert Van Assche, hoofdarts van het UZ Leuven. Door deze maatregel zal opnieuw meer reguliere zorg uitgesteld moeten worden. Nadat zijn ziekenhuis tientallen covidpatiënten uit regio's met een lage(re) vaccinatiegraad heeft moeten overnemen, pleit Van Assche voor een algemene vaccinatieplicht. "Want de toename van ernstig zieke covidpatiënten was te vermijden. Dit heeft grote gevolgen voor gevaccineerde landgenoten."

De hoofdarts van UZ Leuven klonk behoorlijk boos en gefrustreerd in "De ochtend" vanmorgen. De beslissing om ziekenhuizen opnieuw te verplichten een kwart van hun bedden op intensieve zorg vrij te houden voor covidpatiënten is volgens hem moeilijk te begrijpen. "Dit gaat de reguliere zorg weer achteruitstellen", zucht hij.  "Bovendien vallen in de realiteit nog meer dan een kwart bedden weg voor reguliere patiënten. "De overheid houdt geen rekening met gesloten bedden door personeelstekort. En ook dat wordt na drie coronagolven een groot probleem."

"Wij begrijpen ook niet dat deze maatregel niet kon wachten tot het volgend Overlegcomité, waarbij tenminste alle regio's aan tafel zitten", vult Van Assche aan. "Dit is gisteren afgekondigd, maar volgens ons zonder breed overleg." 

Onze ploeg van "Het journaal" ging ter plekke kijken in het UZ Gent. Ook daar zijn ze bezorgd over de situatie:

Videospeler inladen...

Beluister hier het interview met Gert Van Assche in "De ochtend" op Radio 1 (en lees eronder verder):

WWW.PGARRIGOS.COM

Zo veel en zo snel mogelijk vaccineren

Volgens de hoofdarts is het niet eerlijk dat de maatregel ook geldt in regio's met een indrukwekkende vaccinatiegraad, zoals in, het grootste deel van Vlaanderen het geval is. "Coronavaccinatie is momenteel een persoonlijke keuze in België, maar dat heeft implicaties", aldus Van Assche. "De toename van ernstig zieke covidpatiënten in bepaalde regio's zoals Brussel was volgens ons te vermijden. En dit heeft grote gevolgen voor de overgrote meerderheid van gevaccineerde landgenoten."

Ik weet dat verplichte vaccinatie wettelijk niet evident is, maar we moeten toch iets doen
Gert Van Assche, hoofdarts UZ Leuven

De oplossing ligt volgens Van Assche dus voor de hand: zoveel mogelijk Belgen zo snel mogelijk vaccineren. Hij pleit voor de invoering van een verplichte vaccinatie voor iedereen. "Ik weet dat dat wettelijk niet evident is, maar we moeten iets doen", benadrukt hij. "Vlaanderen is wereldkampioen in vaccinatiegraad. We mogen toch minstens ook verwachten dat dit in de rest van het land ook toeneemt. Als dat niet lukt met een vriendelijk verzoek, dan zal een verplichting uiteindelijk toch moeten."

Bovendien neemt de wil bij het zorgpersoneel volgens Van Assche ook af om nog extra patiënten op te nemen als de meesten niet gevaccineerd zijn. "Dat worden moeilijke discussies op de werkvloer, dat kan ik u verzekeren", zegt hij. "Wij hebben tientallen patiënten overgenomen uit Brussel, Wallonië en Noord-Frankrijk het afgelopen anderhalf jaar, alleen al in UZ leuven. Maar in ziekenhuizen in regio’s die wereldkampioen zijn in vaccinatiegraad kan je dat echt niet meer behoorlijk uitleggen op dit moment. Volgens mij begint men zich in heel Vlaanderen ernstige vragen te stellen."

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit): "Er is al verschil tussen Brussel en Vlaanderen"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) reageerde in "De ochtend" op de kritiek van Van Assche. "We hebben al een dramatische achterstand op gebied van uitgestelde zorg, dus de klacht van de ziekenhuizen is terecht", zei hij daar. Tegelijk benadrukte hij toch ook dat het normaal is dat ziekenhuizen "voorzorgen moeten nemen bij een sterke stijging van opnames van covidpatiënten op intensieve zorgen." 

Voor de kritiek dat Vlaamse ziekenhuizen moeten opdraaien voor de lage vaccinatiegraad in regio's als Brussel, had de minister heel wat minder begrip. "Ik vind dat een beetje simpel", aldus Vandenbroucke. "Er is al een verschil tussen Brussel en Vlaanderen wat de maatregelen betreft. We hebben in Vlaanderen meer versoepelingen mogelijk gemaakt. En ten tweede moeten we opletten dat we onszelf niet in slaap applaudisseren. We vinden altijd dat we het in Vlaanderen geweldig goed doen. We doen het ook goed, maar bijvoorbeeld in Antwerpen is ook nog altijd een groot deel van de volwassen bevolking niet gevaccineerd."

Een verplichte vaccinatie voor iedereen, zoals Van Assche vraagt, is volgens de minister niet haalbaar. "Dat is een kreet. Maar ik wil dat wel eens zien hoor, hoe je iedereen gaat vaccineren van 0 tot 100 jaar."

"Er is geen reden om te panikeren", zegt Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Uitgestelde zorg inhalen tot diep in 2022

Op dit moment is de situatie in het UZ Leuven onder controle. "Momenteel zijn wij uitgestelde zorg aan het inhalen en kunnen wij vrij normaal functioneren. We hebben wel een aantal coronapatiënten op intensieve zorgen liggen, maar we hebben dat de hele zomer zo gehad. Alleen, als dat toeneemt, dan zullen we de andere zorg weer achteruit moeten stellen."

Van Assche schat dat dat het UZ Leuven daardoor nog tot diep in 2022 bezig zal zijn met het inhalen van uitgestelde zorg. "Dat gaat over ernstige ingrepen", benadrukt hij. "Denk aan hartoperaties en ingrepen voor kanker. Dat zijn ingrepen die intensieve zorg nodig hebben en die we moesten uitstellen omdat er competitie was voor de bedden op intensieve zorg."

Ondertussen denken we dat we nog tot diep in 2022 bezig zullen zijn met het inhalen van uitgestelde zorg

Gert Van Assche, hoofdarts UZ Leuven

Op dit moment worden patiënten geholpen die al zes maanden tot een jaar op zorg wachten. Van Assche geeft een aantal voorbeelden: "Orthopedische ingrepen, of mond-, keel- en aangezichtschirurgie. Dat zijn geen levensbedreigende aandoeningen en daarom zijn die ingrepen uitgesteld. Maar die mensen kunnen wel veel pijn en last hebben. Mensen blijven nu met die pijn zitten en die wordt erger. In een modern gezondheidssysteem is dat eigenlijk niet behoorlijk."

Meest gelezen