VFG wandelt één meter voor elke persoon met handicap die wacht op zorgbudget: 4,5 km in Antwerpen

VFG vzw, de vereniging voor personen met een handicap, heeft vandaag onder meer in Antwerpen één meter gewandeld voor elke persoon met een handicap die op een wachtlijst staat voor een zorgbudget. In de provincie Antwerpen moesten de deelnemers van de wandelactie 4,5 kilometer afleggen. Op deze manier hopen ze de Vlaamse regering aan te sporen werk te maken van een handicapvriendelijke samenleving. 

VFG vzw deed vandaag wandelingen in Antwerpen, Hasselt, Gent en Kortrijk. Alle wandelingen vertrokken bij een station, dat van Berchem in Antwerpen. Dat was niet toevallig, want mobiliteit voor mensen met een handicap blijft nog altijd een groot probleem. Openbaar vervoer is niet altijd aangepast en aangepast vervoer is duur. Mensen met een handicap hebben dan ook recht op een zorgbudget. Alleen staan er daarvoor 18.000 mensen op een wachtlijst.

Binnenkort kom ik in de armoedestatistieken terecht, omdat ik geen rotte frank meer heb

Herman Hillen

Bij die mensen ook Herman Hillen. Hij kwam meewandelen in Berchem. Zijn zenuwstelsel is aangetast en hij heeft een been dat verlamd is. Daardoor kan hij niet meer zelfstandig wonen. "Ik woon in een woonzorgcentrum tussen bejaarden, terwijl ik nog maar 63 ben", zegt hij. "Ik heb een persoonsvolgend budget aangevraagd, maar het komt niet. Ik wacht nu al drie jaar. Elke maand moet ik een factuur betalen van bijna 2.000 euro en mijn pensioen is 1.500 euro. Die 500 euro die er dus te weinig zijn, gaan elke maand van mijn spaarrekening af. Binnen afzienbare tijd kom ik dus in de armoedestatistieken terecht, omdat ik geen rotte frank meer heb. Dan hoeft het voor mij niet meer."

De wandelaars gingen ook langs enkele kantoorgebouwen omdat veel mensen met een handicap ook moeilijk een job vinden. Daarna stond het zwembad Wezenberg en de Silvertopgebouwen op het programma. Want vrije tijd en betaalbaar, aangepast wonen is ook dikwijls een  probleem.

Meest gelezen