Vlaanderen wil buitenlandse studenten vaccineren in hun studentenstad: "Risico's op besmettingen beperken"

Buitenlandse studenten die in Vlaanderen komen studeren, zullen worden uitgenodigd om hier gevaccineerd te worden, als ze nog niet of niet volledig zijn ingeënt met een erkend vaccin tegen het coronavirus. Op die manier wil de Vlaamse regering de risico's op besmettingen beperken en de start van het nieuwe academiejaar in de hogescholen en universiteiten zo veilig mogelijk laten verlopen.

Met de heropening van de hogescholen en universiteiten gaan er opnieuw meer en intensievere contacten zijn tussen de studenten. Ook buitenlandse studenten moeten aan het studentenleven kunnen deelnemen en daarom is het belangrijk dat ook zij gevaccineerd zijn, vindt de Vlaamse regering. 

De meeste van onze Vlaamse jongeren zijn intussen gevaccineerd, maar in het buitenland ligt de vaccinatiegraad van jonge mensen toch veel lager 

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V)

Daarom biedt de Vlaamse regering alle nieuwe internationale studenten, die nog niet of nog niet volledig gevaccineerd zijn, aan om zich hier in hun studentenstad te laten inenten tegen het coronavirus.

"Op die manier worden niet alleen zijzelf beschermd, maar ook hun medestudenten en hun familie, wanneer ze naar huis terugkeren", zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). "Want met de nieuwe varianten van het virus brengt hun komst toch potentiële risico’s met zich mee."

“De meeste van onze Vlaamse jongeren zijn intussen gevaccineerd, maar dat geldt niet voor diegenen die komen uit het buitenland, daar is de vaccinatiegraad van jonge mensen toch veel lager en daarom dat we het belangrijk vinden om iedereen de kans te geven om zich te laten vaccineren”

De bedoeling is ook dat hun vaccinatie in vaccinnet geregistreerd wordt

Ook buitenlandse studenten die al gevaccineerd zijn met een vaccin dat niet erkend is in Europa, kunnen zich hier opnieuw laten vaccineren. Minister Beke legt uit hoe de procedure precies loopt:

“Wanneer een student of een docent niet gevaccineerd is of niet volledig gevaccineerd is met een erkend vaccin, dan zal die de geldende quarantaineregels moeten volgen, de PCR-testen moeten doen en dan krijgt men nadien de mogelijkheid om zich te laten vaccineren en de bedoeling is ook dat zij in vaccinnet geregistreerd worden.”

De buitenlandse studenten kunnen voor hun vaccinatie terecht in de erkende vaccinatiecentra of in de hogescholen en universiteiten die daarvoor vaak samenwerken met een eerstelijnszone of een ziekenhuis.

Meest gelezen