15 jaar geleden: "Door "Stars are blind" ging men rijkeluiskind Paris Hilton plots wél graag zien!"

"Ongetalenteerd, degoutant dom en hersenloos vertier." Rijkeluisdochters Paris Hilton en Nicole Richie bleven niet gespaard van meedogenloze kritiek toen ze vanaf eind 2003 zonder luxe probeerden te overleven in de Amerikaanse realityserie "The simple life". Toen Hilton zich in 2006 aan een muziekcarrière waagde, kon ze dan ook op weinig begrip rekenen. Maar de eerste single uit het album "Paris", "Stars are blind", werd een wereldhit en zo gaf de toen 25-jarige achterkleindochter van de oprichter van de Hilton-hotelketen criticasters lik op stuk. Entertainmentwebsite FanSided omschreef het nummer alvast als "een van de meest onderschatte zomerhits aller tijden". Ook in Vlaanderen bereikte de single 15 jaar geleden de hitparade en rekte Hilton het zomergevoel tot midden oktober.

Dat de verwachtingen niet hooggespannen waren, lag dus vooral aan de vernietigende kritieken van Hiltons deelname aan "The simple life". Paris Hilton: "Ik speelde een typetje en wist exact waarmee ik bezig was. Ik kon er zelf nog het hardst mee lachen, zeker wanneer ik mijn cheque voor die rol ontving." (Bustle, september 2020)

Opvallend was alleszins dat, toen Hilton haar album op de markt bracht, ook de wereldberoemde Britse graffitikunstenaar Banksy zich in het debat wierp. Hij kocht immers een deel van de albums van Hilton op, en veranderde onder meer de cover door er een sticker op te plakken met de nieuwe titelsongs "Why Am I Famous?", "What Have I Done?" en "What Am I For?", door Hilton op de cover naakt te laten poseren en door er een nieuwe cd met remixes van DJ Danger Mouse in te stoppen. Paris Hilton: "Banksy is een iconische artiest en ik vind het fantastisch dat hij de tijd heeft genomen om 500 kopieën te maken. Ik heb er alvast altijd hartelijk om kunnen lachen. Het ging ook hier niet meer dan over het rolletje dat ik ooit gespeeld heb." (Bustle)

Maar uiteindelijk bleken muziekrecensenten uiterst positief over "Stars are blind". Muziekwebsite Complex omschreef het nummer als "een tropische vlucht van Paris, weg van haar personage dat zo vaak de covers van tabloids sierde. Het leek een eendagsvlieg, een toevalstreffer, maar dan wel eentje die ongelooflijk was." Volgens Buzzfeed werd het nummer "eindeloos bespot om de eenvoudige reden dat Paris Hilton eindeloos bespot werd en omdat het erg ‘on-cool’ was om haar ernstig te nemen. Nochtans benaderde dit liedje de perfectie. Dit was een knaller van formaat." Voor Huffington Post zal "Stars are blind" iedereen altijd probleemloos aan de zomer van 2006 doen denken.

Paris Hilton zong en hijgde zich doorheen het nummer dat oorspronkelijk voor Gwen Stefani bedoeld was - maar zwanger toen - en dat verdacht veel leek op UB 40 ‘s "Kingston town" ("Wow! That’s more or less "Kingston town" all the way through", aldus leadzanger Ali Campbell in augustus 2020 op cultuurwebsite NME)

Paris Hilton: "Als ik met muziek bezig ben, speel ik geen rolletje. Dan gaat het over mij als artieste. Dat pak ik serieus aan. "Stars are blind" is zo’n groot deel van mij geworden. Mocht ik een lied zijn, dan zou ik dat lied zijn. Toen men me tijdens de opnames van mijn album "Stars are blind" liet horen, wist ik het meteen: dit wordt een wereldhit!" (Bustle)

Muziekproducer Fernando Garibay: "Paris was toen erg populair, maar er was veel afkeer. Vooral bij degenen die het niet zo goed hadden als zij. Wat op zich wel begrijpelijk was. Maar zij was zo’n lief persoon. Terwijl men die kant van haar niet te zien kreeg. Dat werd mijn taak: "Ik ga ervoor zorgen dat men haar graag gaat zien!" Daarom wilde ik ook bewijzen dat ze kon zingen en werd er geen gebruik gemaakt van ‘autotune’-toestanden. Wat je hoort is haar stem, is haar talent, dat ik dan in de juiste vorm gegoten heb." (Idolator, oktober 2015)

"Toen ik Paris voor het eerst tijdens de opnames ontmoette, kwam ze aangereden in een sportwagen, met overal paparazzi rondom haar. Zij was daar niet boos om, ze keek in iedere camera die naar haar flitste, terwijl ze de studio binnenstapte. Toen ze tijdens de opnames het nummer begon te zingen, was het duidelijk dat dit nummer haar goed lag. Het viel onmiddellijk op dat we haar met dit lied konden tonen zoals ze werkelijk was, niet zoals ze zichzelf geportretteerd had in "The simple life"." (Variety, januari 2021)

Paris Hilton: "Ik ben nog steeds trots op dat nummer. Zelfs Madonna en Lady Gaga beschouwen het als een van hun favorietste zomerhits. Daar kan ik toch niet ongelukkig om zijn." (Bustle)

"Promising young woman"

"Stars are blind" kreeg begin dit jaar opnieuw de nodige belangstelling door de bejubelde film "Promising young woman", die in april nog een Oscar in de wacht wist te slepen. Regisseur Emerald Fennell koos om dit nummer in haar film te gebruiken omdat, "indien een man de woorden ervan kent, je onmiddellijk op hem verliefd wordt. Je kan er dan zeker van zijn dat hij goede smaak heeft."

In de zomer van 2006 reeg Paris Hilton de top 10-noteringen wereldwijd aan elkaar, in onder meer Australië, Canada, Duitsland, Groot-Brittannië, Venezuela en Slovakije. In Vlaanderen bleef "Stars are blind" 15 jaar geleden steken rond een 20e positie in de hitparade:

Meest gelezen