BELGA

Nieuwe flitspalen op Boomsesteenweg werken een jaar na installeren nog altijd niet

Op de Boomsesteenweg tussen Aartselaar en Wilrijk werden vorig jaar acht ultramoderne flitspalen geïnstalleerd. Die werken nog altijd niet. Dat schrijft Het Nieuwsblad en werd ook bevestigd aan onze redactie. Het is een nieuw model waardoor de installatie langer duurt dan verwacht. Toch zouden de flitspalen al hun effect hebben omdat mensen vertragen wanneer ze zo een flitspaal zien.

Op de Boomsesteenweg tussen Aartselaar en Wilrijk werden eind november 2020 acht nieuwe flitscamera's geplaatst. Die camera's werken nog altijd niet. "Dat komt omdat het de eerste keer is dat we dit soort flitspalen gebruiken in Vlaanderen, daarom duurt de installatie wat langer dan verwacht", zegt Erik Sclep van Agentschap Wegen & Verkeer op Radio 2 Antwerpen.

Flitspalen hebben nu al effect

Concreet staan de nieuwe palen op vier kruispunten van de Boomsesteenweg, telkens één flitspaal in iedere rijrichting. De nieuwe camera's werken via infrarood. Dat wil zeggen dat over­treders de flits niet meer zien afgaan, zodat achterliggend verkeer ook niet meer op de rem zal staan als ze zien dat een voorligger wordt geflitst. Aan die flitspalen hangt dan ook een behoorlijk prijskaartje: 26.000 euro per paal.

Hoewel de installatie nog niet afgerond is, zouden de flitspalen wel al hun effect hebben. "We merken dat mensen op hun snelheid gaan letten als ze zo een paal zien staan", zegt Sclep.

Einde installatie

"Tegen november zouden de flitspalen moeten werken. Daarna volgt nog een testperiode om de werking van het nieuwe model te evalueren", zegt Sclep nog.

Meest gelezen