Ruim 2.600 bezwaren tegen eeuwigdurende milieuvergunning luchthaven Deurne

De luchthaven van Deurne heeft een aanvraag ingediend voor een eeuwigdurende milieuvergunning en daar komt veel reactie op van buurtbewoners. Er zijn al 2.621 bezwaren ingediend. “De cijfers tonen dat het leeft in de buurt rond de luchthaven. De buurtbewoners willen een eerlijk debat en duidelijkheid over de toekomst van de vlieghaven”, vertelt Antwerps gemeenteraadslid Ilse van Dienderen (Groen) bij Radio 2 Antwerpen. 

De milieuvergunning van de luchthaven van Deurne loopt af in 2024. Daarom heeft de luchthaven een nieuwe vergunning aangevraagd, maar die zou eeuwigdurend zijn. “Wij vinden het geen goed idee om een eeuwigdurende vergunning te geven aan een luchthaven die vlakbij een woongebied ligt en dan nog eens verlieslatend is. De aanvraag is dan ook nog eens tijdens de vakantie gebeurd waardoor het voor buurtbewoners veel moeilijker is om te reageren”, vertelt gemeenteraadslid Ilse van Dienderen. 

De stad heeft een slap advies geschreven en zegt geen bezwaar te hebben tegen de eeuwigdurende vergunning. Dat is duidelijk niet de mening van de bewoners

Antwerps gemeenteraadslid Ilse van Dienderen (Groen)

Er is veel campagne gevoerd in de omgeving van de luchthaven om bezwaren in te dienen. “1.145 bezwaren komen uit Antwerpen. Uit Borsbeek zijn er al meer dan 900 en ook in Mortsel stromen de bezwaren binnen. Dat toont aan dat het leeft in de buurt rond de luchthaven", zegt van Dienderen. "Ik denk dat de reactie van buurtbewoners onderschat wordt door de stad Antwerpen. De stad heeft een slap advies geschreven en zegt geen bezwaar te hebben tegen de omzetting naar een eeuwigdurende vergunning. Dat is duidelijk niet de mening van de bewoners. Zij willen een eerlijk debat over de toekomst van die luchthaven."

Nieuwe milieuvergunning met meer transparantie

“De luchthaven is ook niet duidelijke over wat ze willen bereiken met de aanvraag. Volgens hen gaat het over een simpele verlenging, maar gelijktijdig publiceren ze berichten waarin ze spreken van een verdubbeling, of zelfs een verdrievoudiging, van het aantal vluchten. En dat is ook een bezwaar van ons", gaat van Dienderen verder. "De luchthaven schept weinig klaarheid over haar plannen en dat maakt ons heel achterdochtig in deze procedure. Wij eisen dan ook een nieuwe aanvraag met meer transparantie over de toekomstplannen van de luchthaven."

Luister hier naar het volledige interview op Radio 2 Antwerpen en lees verder onder het fragment:

Luchthaven wil bezwaren onderzoeken

De luchthaven van Deurne wil graag zo veel mogelijk bezwaren onderzoeken en in dialoog gaan met de buurt, dat vertelt Ann Vanpraet, commercieel directeur van de luchthaven. “We willen alles grondig onderzoeken. We kunnen slechts een beperkt deel van de bezwaren inkijken omdat sommige bezwaren anoniem of niet publiek werden ingediend. Maar degene die we kunnen inkijken, gaan we zeker analyseren. Samen met onze adviseurs bekijken we nu volgende stappen die we kunnen nemen en hoe we in dialoog kunnen gaan met de omwonenden.”

Volgens Groen is de eeuwigheid van de vergunning voor de luchthaven niet wettelijk. De luchthaven spreekt dit tegen. “De eeuwigdurende vergunning is een nieuwe mogelijkheid die kon aangevraagd worden, mits een correcte en concrete voorstudie. Die hebben we uitgevoerd. Daaruit bleek dat we de aanvraag wel degelijk mochten doen”, aldus Vanpraet.

De Vlaamse regering zal voor maart een beslissing moeten nemen over de eeuwigdurende milieuvergunning. 

In een eerdere versie van dit artikel maakte Groen Antwerpen gewag van 3.234 bewaarschriften. Navraag bij het Departement Omgeving leert dat er in totaal 2.621 bewaren zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. 1.828 analoog en 793 digitaal via het Omgevingsloket. Dit zijn de uitgesplitste cijfers:

Analoge bezwaren

  • Stad Antwerpen: 532
  • Borsbeek: 937
  • Mortsel: 359

Bezwaren via het Omgevingsloket

  • Stad Antwerpen : 612
  • Borsbeek: 45
  • Mortsel: 13
 

Meest gelezen