"Zijn stem klinkt zo triestig, zo down": Amerika-correspondent Björn Soenens werkt op vraag van kijker aan intonatie

Kijker Chris wordt niet bijster vrolijk van het vele negatieve nieuws in "Het Journaal", zo laat ze Tomas De Soete en Vincent Byloo van "Puntje van kritiek" op Radio 1 weten. Vooral de basstem van Björn Soenens werkt danig op haar systeem. Dat moet je hem geen twee keer zeggen, zo blijkt.

"Ik ben 66 jaar oud en heb een aangeboren depressie", steekt Christiane, kortweg Chris, van wal. "Ik zit ook in een rolstoel door een spierziekte. Met die coronatoestanden was dat heel moeilijk. Want ik kijk veel tv en dat heeft een heel grote invloed op mijn stemming."

Maar VRT NWS heeft zelfs in zulke situaties de juiste journalisten op de juiste plaats, vindt zij als trouwe kijker van "Het journaal". "Die mensen brengen droevig nieuws op zulke manier dat je dat nadien kunt loslaten. Die hebben een frisse verschijning, die zijn ernstig, maar die zijn niet down."

Er is een uitzondering: de stem van Amerika-correspondent Björn Soenens. Dat sombere toontje trekt ze niet langer. "Die is zó triestig, zo down. Dan ben ik daar de hele avond kapot van", zucht ze:

Zelfs bij goed nieuws, zoals pakweg de heropleving van New York na de coronapandemie, houdt Soenens zijn melancholische basstem nogal naargeestig laag, merken De Soete en Byloo op. "Alsof hij samen met Toetanchamon uit zijn graf is geklauterd."

Maar Soenens is niet te beroerd om bij te leren, zo toont "Puntje van kritiek" ook aan. Daarom heeft hij speciaal voor Chris het bericht opnieuw ingelezen, met ruime aandacht voor haar wensen:

Maar volgens Tomas De Soete en Vincent Byloo kon er gerust nog een tandje bij. Dat blijkt maar een woord voor Soenens:

Veel beter, toch?

Beluister hier het hele gesprek met kijker Chris in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen