Cath Luyten aan boord van de Mercy Ships
©2018 Mercy Ships - Ruben Plomp

Antwerpen verwelkomt zondag Global Mercy: "Grootste ziekenhuisschip ter wereld wordt hier ingericht"

Zondag meert de Global Mercy aan in Antwerpen. Het schip is 174m lang en zal na een tocht op de Schelde voor vier maanden in de haven verdwijnen. "Daar gaan honderden vrijwilligers het passagierschip ombouwen tot een echt ziekenhuis met operatiekwartieren", vertelt Cath Luyten, ambassadrice van Mercy Ships, op Radio 2 Antwerpen.

Zondag na de middag vaart de Global Mercy langs de Scheldekaaien in het historische centrum van Antwerpen. Met zijn 174 meter moet het schip het grootste varende ziekenhuis ter wereld worden. "De Global Mercy begroet de stad en vaart dan de haven in. Daar zal het passagiersschip vier maanden lang in een dok liggen. Vrijwilligers gaan er dan een echt ziekenhuisschip van maken met operatiekamers, bedden en ga zo maar door", vertelt Cath Luyten als ambassadrice van Mercy Ships.

©2021 Mercy Ships - Photo Credit Kat Sotolongo

Gratis medische hulp aan allerarmsten

Mercy Ships is een organisatie die de allerarmsten via hun schepen toegang geeft tot gratis geneeskunde. "We varen vooral naar landen in West-Afrika", zegt Luyten. "De schepen meren er aan en mensen kunnen gratis op consultatie komen. De artsen en verpleegkundigen aan boord komen van over de hele wereld gratis voor Mercy Ships werken. Sommigen betalen zelfs met plezier zelf een ticket om mee te kunnen." 

Met een lengte van 174m en een breedte van bijna 30m wordt de Global Mercy het grootste ziekenhuisschip in de vaart. Het is als leeg passagiersschip vertrokken in China en komt zondagmiddag aan in de Scheldestad. "De Antwerpse haven heeft de aanlegplaats voor vier maanden gratis ter beschikking gesteld wat een hele mooie geste is", zegt Luyten. In totaal sponsoren en werken er zo'n 50 bedrijven uit de Antwerpse regio mee aan de inrichting van het ziekenhuisschip. "Als alles meezit, kan de Global Mercy begin volgend jaar vertrekken op zijn eerste missie", besluit Cath Luyten op Radio 2 Antwerpen.

©2021 Mercy Ships - Photo Credit Tonio Polidano
©2021 Mercy Ships - Photo Credit Kat Sotolongo

Meest gelezen