Unsplash

Basisschool in Olen serveert geen warme maaltijden meer: "Maar nog wel dagverse soep"

Net als tientallen andere scholen beslist ook basisschool Willem Tell in Olen om geen warme maaltijden meer aan te bieden. Door de coronamaatregelen konden leerlingen vorig schooljaar een hele tijd geen warme maaltijden meer krijgen op school. Nu het opnieuw mogelijk is, blijkt er nog maar weinig vraag naar. "Uit een rondvraag bij de ouders bleek dat er vrijwel alleen nog maar vraag is naar soep", vertelt directrice Nathalie Suy op Radio 2 Antwerpen. 

Volgens cateringbedrijf Sodexo hebben enkele tientallen scholen, vooral in de Kempen en in Limburg, dit schooljaar beslist om geen warme maaltijden meer te serveren aan hun leerlingen. Bij scholengroep Fluxus, met veel scholen in de Kempen, waren er voor corona nog 10 van de 45 scholen die warme maaltijden aanboden. Nu zijn dat er nog maar 5. 

"De belangrijkste reden is dat de vraag is afgenomen en dat het verlieslatend wordt", zegt operationeel directeur Saskia Michielsens. "De scholen kiezen er dan liever voor om hun middelen in te zetten voor hun kernactiviteit, namelijk het lesgeven."

Nog minder in trek door coronacrisis

Ook basisschool Willem Tell in Olen serveert sinds dit schooljaar geen warme maaltijden meer. "Voor de coronacrisis konden ouders bij ons kiezen tussen de eigen meegebrachte boterhammetjes, soep of een volledige warme maaltijd. We merkten de voorbije jaren al dat er minder warme maaltijden werden genomen, maar de coronacrisis heeft daar ook een aandeel in gehad", legt directeur Nathalie Suy uit op Radio 2 Antwerpen. Zo konden de leerlingen het voorbije schooljaar geen warme maaltijden meer krijgen om hygiënische redenen. 

We willen nog wel vitaminerijke maaltijden aanbieden aan kinderen die dat thuis niet kunnen krijgen

Nathalie Suy, directeur basisschool Willem Tell

Dagverse soep

Soep zou nog wel in de smaak vallen bij de leerlingen. Daar stopt de basisschool in Olen dan ook niet mee. "We vinden dat we onze sociale opdracht niet uit het oog mogen verliezen. We willen nog steeds vitaminerijke maaltijden aanbieden aan kinderen die dat thuis niet kunnen krijgen. Daarom bieden we nog dagverse soep aan en krijgen sommige leerlingen ook een dagelijkse portie fruit", zegt Suy. 

De ouders van de leerlingen die 's middags voor soep kiezen, betalen 1 euro per maaltijd. Voor dat alternatief kiezen ook vele andere scholen. Dat bevestigt de scholengroep Fluxus.

Meest gelezen