2013 Getty Images

Amerikaanse president Biden belt met Chinese president Xi: "Amerikaanse houding is oorzaak van problemen"

De Amerikaanse president Biden heeft voor het eerst in meer dan 6 maanden gebeld met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. Tijdens dat anderhalf uur durende gesprek hadden ze het vooral over hun - moeilijke- relatie. Die verloopt al bijna 2 jaar bijna volledig via de telefoon of het internet.

Het was meer dan een half jaar geleden dat beide presidenten elkaar nog gesproken hadden, hun eerste telefoongesprek dateert van rond het Chinese Nieuwjaar, kort na het aantreden van Biden. Volgens Amerikaanse bronnen was het Biden die het initatief heeft genomen, omdat gesprekken op lager niveau, over klimaatopwarming en andere heikele thema's geen enkele doorbraak hadden opgeleverd.  

Het belangrijkste thema van het telefoongesprek waren de Sino-Amerikaanse betrekkingen. Die zitten al enkele jaren in het slop, sinds Bidens voorganger Trump in 2018 een handelsoorlog ontketende met China. Trump was ook diegene die tijdens de coronacrisis systematisch bleef spreken over "het Chinese virus." Xi wees de Amerikanen er dan ook op dat hun houding de oorzaak is van alle problemen tussen beide landen.

Geen dooi

Ook sinds het aantreden van Biden is er nog geen dooi opgetreden in de relaties met China. Zo blijven de sancties en douaneheffingen op Chinese producten - en vice versa - nog altijd van kracht. Ook de mensenrechtenschendingen tegenover de Oeigoeren en het gebrek aan  medewerking van China in de zoektocht naar de oorsprong van het coronavirus blijven de Amerikanen storen.  

(Lees verder na de foto)

De toenmalige vicepresidenten Xi Jinping en Joe Biden tijdens een bezoek van Xi aan de VS in 2012
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

China van zijn kant vindt dat het zich niet langer de les moet laten spellen door westerse landen die er zelf maar al te vaak een potje van maken - de chaotische Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan is voor hen een recent voorbeeld. De tijd dat de VS China konden "inperken en onderdrukken" is voorbij, zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken vorige maand. 

Langeafstandsrelatie

Wat de zaken nog gecompliceerder maakt, is dat de relatie tussen de VS en China al bijna 2 jaar een langeafstandsrelatie is. Xi Jinping is de wereldleider die het langst niet meer buiten zijn grenzen is geweest, intussen al meer dan 600 dagen. En omdat de grenzen van China onder de "Zero Covid" politiek van China nog altijd zo goed als potdicht zijn, verlopen de meeste onderhandelingen via het internet.  

Volgens Xi moeten beide landen "strategische moed en inzicht" tonen en "politieke durf" om de Chinees-Amerikaanse betrekkingen zo snel mogelijk weer op het juiste spoor te brengen. Voor Biden biedt de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan in elk geval meer ruimte om werk te maken van een echt China-beleid.  

Meest gelezen