ROBIN UTRECHT

Corona-uitbraak in zorginstelling voor mensen met beperking: "Onverwacht want bijna iedereen is gevaccineerd"

In Mol is er een corona-uitbraak in De Witte Mol, een zorginstelling voor mensen met een handicap. Tien bewoners en zes medewerkers testten positief op corona. Iedereen in de zorginstelling zal nu getest worden, 280 mensen in totaal. Voor de directie komt de uitbraak onverwacht omdat de overgrote meerderheid van de bewoners en personeelsleden gevaccineerd is.

In De Witte Mol wonen mensen samen in leefgroepen. De eerste besmetting werd afgelopen weekend toevallig ontdekt. "Eén van onze zorggebruikers werd met andere klachten opgenomen in het ziekenhuis en testte daar positief op corona", vertelt directeur An Konings. "Hij had geen coronasymptomen. Daarna hebben we alle hoogricisocontacten getest en toen bleken nog andere mensen besmet."

99 procent van onze zorggebruikers en 95 procent van het personeel is gevaccineerd. We zijn erg verbaasd dat dit gebeurt

An Konings, directeur De Witte Mol

Intussen vertoonden ook andere mensen in De Witte Mol coronasymptomen. Eén bewoner moest voor verzorging naar het ziekenhuis maar stelt het intussen goed. De voorbije dagen hebben er tien mensen binnen één leefgroep positief getest en ook nog eens zes medewerkers. "Die leefgroep zelf, waar de zorggebruikers allemaal besmet zijn, zit in isolatie", legt Konings uit, "en alle andere hoogrisicocontacten, vijf leefgroepen helaas, zitten in groepsquarantaine. Ze zijn ook allemaal getest op dag één. De eerste tests waren allemaal negatief maar we moeten de test na zeven dagen afwachten om zeker te zijn dat het virus zich niet verder heeft verspreid." In totaal zullen 280 mensen in de zorginstelling getest worden. 

Vermoedelijk gaat het om de erg besmettelijke deltavariant van het virus. Toch komt de uitbraak als een verrassing omdat bijna iedereen in De Witte Mol gevaccineerd is. "We hebben een erg hoge vaccinatiegraad van 99 procent bij onze zorggebruikers en van meer dan 95 procent bij onze medewerkers", zegt Konings, "dus wij zijn heel verbaasd dat dit gebeurt."

Ook de dagopvang voor kinderen van De Witte Mol is tijdelijk gesloten. 

Meest gelezen