Radio 2

Bakken regen vallen uit de lucht in Geraardsbergen en doen zelfs deel van dak grote winkel instorten

Een grote hoeveelheid regen heeft gisteravond veel schade aangericht in Geraardsbergen: enkele huizen en straten stonden onder water en een dak van een Action-winkel is deels ingezakt. Het water stroomde de winkel binnen.

Gisterenavond heeft het centrum van de stad Geraardsbergen, en een aantal deelgemeenten, te maken gehad met een fel onweer dat wateroverlast veroorzaakte. De regen zette kelders van huizen, verschillende straten, ook in Nederboelare en Waarbeke, onder water. Maar het meest indrukwekkende was het dak van een Action-winkel dat voor een deel inzakte door de druk van de regen. Het water zette de winkel ook volledig onder water.

Dak ingestort door enorme hoeveelheid regen

De winkel was nog maar 10 minuten gesloten en het dak begaf het onder de hevige regenbui. Brandweerkapitein Bart Vandesande: "De houten steunbalken zijn doorgebogen onder het gewicht van het water. Duizenden liters water stroomden de winkel binnen." Het personeel kon op tijd via nooduitgangen buiten geraken. Vrijwilligers van de brandweerpost hebben het gebouw gestut tegen verdere instorting. 

Dit zijn korte, maar heel hevige buien die voor grote misérie zorgen. Ik vrees ervoor dat we dit nog gaan tegenkomen
Burgemeester Guido De Padt (Open Vld)

Burgemeester Guido De Padt (Open Vld) ging 's avonds de situatie ter plaatse bekijken. Hij vreest dat dit nog zal voorkomen: "Dit zijn korte, maar heel hevige buien die voor grote misérie zorgen. Ik denk dat we overstromingsgevaar in de toekomst meer en meer gaan tegenkomen."

De Padt wijst daarmee op de aanwezigheid van de rivier de Dender die door Geraardsbergen, Ninove, Aalst en Dendermonde loopt en waarvan het water zou kunnen overstromen en de riolen ingaan: "Ik vrees dat ons riolenstelsel daar niet tegen bestand is."

Schotten

De burgemeester probeert bij dergelijke situaties de maatregelen die de stad Geraardsbergen neemt tegen wateroverlast aan te prijzen: zoals schotten. "'Die beletten dat water binnenkomt in huizen en andere gebouwen. Dat kost ook niet zoveel", zegt De Padt nog. De stad geeft een subsidie aan wie zo'n schot wil plaatsen.

Het opruimen van de Action-winkel zal nog veel tijd in beslag nemen en het is nog afwachten wanneer de winkel weer veilig genoeg zal zijn voor heropening.

Het nummer van de politie was toen, en nu nog steeds niet te bereiken. Maar of dat met de wateroverlast te maken heeft, moet nog uitgezocht worden.

Radio 2
kasto80

Meest gelezen