Mysterieuze kelder in park Drie Fonteinen wordt slaapplaats voor vleermuizen

In park Drie Fonteinen in Vilvoorde is een historische kelder gerestaureerd. De kelder zal nu dienen als overwinteringsplaats voor vleermuizen. 

Park Drie Fonteinen is zowat de groene long van Vilvoorde. Het omvat, naast een bos ook de op één na oudste Engelse tuin in Vlaanderen. Voorts staan over het domein verspreid een aantal grote en kleine monumenten. De gerestaureerde kelder is er daar één van. 

"De kelder telde ooit drie ondergrondse verdiepingen", weet Patrick Endels, coördinator van Regionaal Landschap Brabantse Kouters. Zij leidden de restauratie in goede banen met de finaciële hulp van de provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap Natuur en Bos en de stad Vilvoorde. "Maar waarvoor hij diende blijft een mysterie. Hij is niet ontworpen als ijskelder. We denken eerder aan een groentekelder of aan een militair bolwerkje om de sluis van Drie Fonteinen in tijden van oorlog te verdedigen", zegt Endels.

Dit was géén ijskelder, mogelijk wel een groentekelder of een bolwerkje om de sluis van Drie Fonteinen te verdedigen
Patrick Endels, Regionaal Landschap Brabantse Kouters

Tijdens de restauratie ging er veel aandacht naar de stabiliteit van het bouwwerk. De kelder zal nu in de eerste plaats dienen als winterslaapplaats voor vleermuizen. Deze dieren moeten van oktober tot april ongestoord kunnen wegkruipen. De ruimte moet donker zijn en een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid hebben. De kelder beantwoordt aan al die voorwaarden.

De kelder is bijgevolg niet toegankelijk voor mensen. Maar het Agentschap Natuur en Bos zorgde wel voor een extraatje: een uitkijkpunt bovenop de heuvel waaronder de kelder ligt. Van daar hebben bezoekers van het Park Drie Fonteinen een uitzicht over het kanaal en het centrum van Vilvoorde. 

Meest gelezen