© VRT

Louis Talpe over nieuwe reeks "Onder Vuur" zondagavond op Eén: "Fantastisch om als acteur de stunts zelf te doen"

Zondagavond begint op Eén de nieuwe televisieserie "Onder vuur". Daarin zie je het verhaal van de brandweerpost Oosteroever, een eigenzinnig brandweerkorps in Oostende. Louis Talpe, afkomstig uit Kortemark, speelt brandweersergeant Orlando, een van de hoofdrollen. 

Vanaf zondagavond kan je wekelijks Louis Talpe als sergeant Orlando Fonke zien in de nieuwe serie "Onder Vuur" op Eén. "Orlando is een leidinggevende met een zeer sterke persoonlijkheid binnen het brandweerkorps. Hij heeft een redelijke 'no nonsense' mentaliteit en wil absoluut geen tijd verliezen bij interventies. Maar natuurlijk heb je de strikte en ook terechte regels bij brandweerkorpsen, waar iedereen zich aan moet houden. Wanneer er iemand in gevaar is of uit een brandend huis moet worden gered, vindt Orlando dat ze moeten voortdoen in plaats van stil te staan bij die regels", vertelt Louis Talpe. 

© VRT

"Over het algemeen kijken ze gelukkig niet zo nauw naar die regels bij brandweerpost Oosteroever en dat komt vooral door Patrick, het personage van Sam Louwyck", lacht Louis. "Maar wanneer er dan een nieuwe luitenant naar de kazerne komt, zorgt dat toch voor wat problemen. Orlando is niet de meest toegankelijke persoon in het korps. Hij draagt een vrij traumatische herinnering met zich mee, die na een paar afleveringen wel duidelijk wordt."

"Het mag nog veel platter", zei de regisseur, maar ik ben dat niet gewoon om voor de televisie West-Vlaams te spreken

Hoofdrolspeler Louis Talpe

De reeks speelt zich af in Oostende, dus spreken ook de meeste personages met een West-Vlaams accent en dat ging niet altijd even vlot. "Tijdens de eerste audities moesten we een paar scènes oefenen en toen zei de regisseur "Louis, het mag nog veel platter dan dat". Dat was wel even schrikken, want wij als acteurs hebben niet de gewoonte om West-Vlaams te spreken wanneer we voor de televisie werken. Uiteindelijk heeft het accent en het dialect wel goed geholpen om de natuurlijke flow in de reeks te krijgen". 

Eigen stunts uitvoeren

Voor een dramareeks zoals "Onder Vuur" kwamen er heel wat stunts bij kijken. "We waren zeer dankbaar dat we alle stunts zelf hebben kunnen doen. Het productiehuis Geronimo wordt geleid door zelf 2 lefgozers. Het gaf enorm veel voldoening om als acteur een brand te blussen en niets te moeten faken."

"Bij het opnemen van zo'n serie verleg je uiteraard wat grenzen", geeft Talpe toe. "Maar op het moment zelf stond ik er niet bij stil. In de eerste aflevering is er een ruim shot, waarbij Maarten Ketels en ik op een torenkraan aan de Oosteroever staan om een interventie te doen met een luchtballon, die er tegengevlogen is. Die opnames gebeurden op een hoogte van 125 meter en we waren goed vastgemaakt. Tijdens de scène waren we druk bezig, maar als je dan erna naar de beelden kijkt waar wij met 2 naar die mensen in de mand stappen ... dan pas besef je wat we allemaal gedaan hebben en hoe hoog of gevaarlijk dat was. Voor mij persoonlijk is dat één van de beste beelden van de eerste aflevering."

© VRT

Geen carrière weggelegd als brandweerman

Maar of er effectief een carrière is weggelegd voor Louis Talpe als brandweerman trekt hij in twijfel: "De brandweerkorpsen uit Brugge en Oostende, waar we gefilmd hebben, weten dat ik veel geklaagd heb over mijn knieën. Tijdens een interventie en bij heel veel acties zit de brandweer altijd gehurkt. Ze moeten dicht bij de grond blijven onder de laag rook of onder het vuur en gaan vaak ergens al kruipend binnen". 

"Ik heb heel vaak aan de brandweer van Brugge en Oostende gevraagd hoe zij dat doen, want - my God- mijn knieën hebben afgezien. Dus ik vrees dat ik op fysisch vlak geen goede brandweerman zou zijn om al die interventies mee te doen. Maar ik geloof heel hard in het teamverband, het samen denken of naar oplossingen zoeken met het team. Die groepsgeest van een brandweerkorps spreekt mij wel enorm aan", zegt Talpe vol verbazing. 

Meest gelezen