LaPresse

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke pleit voor uitbreiding coronapas in Vlaanderen, regering wil erover nadenken

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vindt dat ook Vlaamse gemeenten het gebruik van de coronapas moeten kunnen uitbreiden. Onder andere de burgemeester van Vilvoorde (en partijgenoot van Vandenbroucke) Hans Bonte was al vragende partij om de pas te kunnen gebruiken in de horeca. De Vlaamse regering wil daar nu over nadenken. Vice-ministerpresidenten Hilde Crevits (CD&V) en Bart Somers (Open VLD) zetten de deur alvast op een kier voor gemeenten met een lage vaccinatiegraad. 

Eerder deze week sloten de verschillende overheden van ons land een principeakkoord over de uitbreiding van het gebruik van de coronapas. De verschillende gewestregeringen kunnen nu beslissen om zo'n pas te verplichten in onder meer restaurants, cafés of discotheken. Gisteren besloot de Brusselse regering al om dat te doen vanaf 1 oktober. De Vlaamse regering heeft daarover nog geen beslissing genomen.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vindt het alvast een goed idee om ook in Vlaanderen het gebruik van de coronapas uit te breiden. "Als het fout zou lopen in Antwerpen of Vilvoorde, gemeenten waar ook te weinig mensen gevaccineerd zijn, dan denk ik dat de Vlaamse regering daar in het belang van de volksgezondheid over na zou moeten denken", aldus Vandenbroucke. 

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) reageerde ietwat laconiek op dat voorstel: "Wij denken hele dagen na over niets anders dan zo goed mogelijke coronamaatregelen."

Als het fout zou lopen in Antwerpen of Vilvoorde, waar ook te weinig mensen gevaccineerd zijn, dan denk ik dat de Vlaamse regering daarover na zou moeten denken

Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid (Vooruit)

Bekijk hier het verslag uit het journaal over het voorstel om het gebruik van de coronapas ook in Vlaanderen uit te breiden (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Burgemeester van Vilvoorde (en partijgenoot van Vandenbroucke) Hans Bonte was al vragende partij voor het gebruik van een coronapas in de Vilvoordse cafés, restaurants, fitnesszaken en dancings. Volgens de burgemeester hadden verschillende uitbaters van horeca- en fitnesszaken gesignaleerd dat ze daar gebruik van wilden maken. Bovendien kampt Vilvoorde met een eerder lage vaccinatiegraad. "Ik denk dat de nood om zeer voorzichtig te zijn aanwezig is", zei Bonte daarover.

Binnen de Vlaamse regering leek eerst weinig animo voor een uitbreiding van de coronapas, maar vice-ministerpresidenten Hilde Crevits (CD&V) en Bart Somers (Open VLD) zetten de deur vandaag dan toch op een kier. "Ik denk dat het goed is dat we de discussie voeren voor plaatsen waar heel weinig mensen gevaccineerd zijn", aldus Crevits. "In Brussel is er een groot probleem, maar je ziet dat er nog wel een aantal plaatsen zijn met problemen. Zo'n pas kan zorgen voor heel wat extra vaccinaties en dat is eigenlijk wat we willen. "

Zo'n coronapas kan zorgen voor heel wat extra vaccinaties en dat is eigenlijk wat we willen

Hilde Crevits, Vlaams vice-ministerpresident (CD&V)

Bart Somers lijkt zich daarbij aan te sluiten: "De vrijheid moet het uitgangspunt zijn, geen pasjesmaatschappij, gelet op de heel hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen. Maar het is evident dat je de situatie moet blijven opvolgen en dat je moet kijken naar wat er eventueel nog extra moet gebeuren. Je moet niet blind zijn voor specifieke situaties en concrete moeilijkheden." 

Zijn partijvoorzitter Egbert Lachaert laat op Twitter dan weer verstaan dat hij geen fan is van het idee. Hij schrijft dat hij geen kakofonie wil aan verschillende coronapas-regels in Vlaanderen. 

De ministers van de Vlaamse regering zaten vandaag samen tijdens de ministerraad. Vooraf verklaarde minister Crevits dat de kwestie op de agenda stond, maar er werd uiteindelijk nog geen knoop over doorgehakt.

Wetstraatwatcher Bart Verhulst over coronapas in Vlaanderen: "Heel wat vragen waarover nog nagedacht moet worden"

Videospeler inladen...

Meest gelezen