Radio 2

Miyawaki-bosje aangeplant in Oudenburg: "Groeit 10 keer sneller dan andere bossen"

In de Mandelwijk in Oudenburg hebben een honderdtal leerlingen een Miyawaki-bosje aangelegd. Dat is een bosje dat op de Japanse manier wordt aangeplant, met heel veel verschillende bomen op een kleine oppervlakte. "Zo'n 3 per vierkante meter", zegt Elise Van Middelem van het Sugi-project. "Daardoor groeit het bos 10 keer sneller dan andere bossen."

Vandaag werd er volgens de Miyawaki-methode een nieuw bosje aangeplant in Oudenburg. Elise Van Middelem, de oprichtster van Sugi, is al jarenlang vertrouwd met die manier van aanplanten. "De aanpak werd ontwikkeld door een Japanse plantdeskundige: professor Akira Miyawaki. "Volgens die aanpak is het heel belangrijk om de planten en bomen heel dicht bij elkaar planten. Zo'n 3 per vierkante meter grond. De bomen voeren een ondergrondse competitie, maar gaan boven de grond ook goed samenwerken om te overleven. Daardoor groeit een Miyawaki-bosje 10 keer sneller dan een normaal bos, waar de bomen verder van elkaar staan."

Gezonde ondergrond

"Om zo'n dichtbegroeid bos te creëren, is het ook wel belangrijk dat de ondergrond gezond is. Daarom hebben we die hier vandaag ook bewerkt. Nu is de bodem hier even gezond als in een echt bos. Over 2 à 3 jaar hebben we hier bomen van 2 à 5 meter hoog staan", legt Elise uit.

Radio 2

Enkel met inheemse bomen

Het is niet alleen noodzakelijk om een gezonde bodem te hebben, maar het is ook belangrijk dat de bomen die geplant worden inheemse bomen zijn. "Dus in elk land ziet zo'n bos er anders uit. Vandaag hebben we in Oudenburg onder andere els, eik en hulst geplant. In totaal staan er hier 20 verschillende soorten", lacht Elise. 

Een voordeel van de Miyawaki-methode is dat het aangeplante bosje bijna geen onderhoud nodig heeft. "Het zorgt voor een dichtbegroeid bos, met veel speelplezier voor de kleinsten. Daarnaast is zo'n bos ook goed voor de vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren."

Radio 2

Wereldwijd actief

De organisatie "Sugi" is wereldwijd actief en plant altijd via de Japanse manier bomen aan. "We hebben al in meer dan 15 landen Miyawaki-bossen aangelegd. Het is heel gemakkelijk en past perfect in de filosofie om de natuur te laten bloeien in de steden, waar er niet altijd evenveel plaats is", besluit Sugi-oprichtster Van Middelem. 

Morgen wordt er nog een bos van ongeveer 3.000 bomen aangeplant in de Oudekerkstraat aan de Roksemput in Oudenburg.

Meest gelezen