Nieuw Wintercircus volledig verwarmd met aardwarmte: “Zal volledig CO²-neutraal zijn”

Het Wintercircus is zondag tijdens de Open Monumentedag een van de absolute Gentse trekpleisters. Momenteel is de voormalige garage van Mahy nog een bouwwerf, maar tegen eind 2022 zal je er terecht kunnen voor concerten, vergaderingen en een lekkere hap. “Met veel respect en aandacht voor de geschiedenis van het gebouw”, zegt projectverantwoordelijke Bernard Ottevaere.

Het Wintercircus ontstond in 1885 naar een ontwerp van architect Emile De Weerdt. Aanvankelijk was het een paardenrenbaan met bijhorende feesthal, maar naarmate de tijd vorderde kon je in het stenen circus ook terecht voor talrijke voorstellingen. 35 jaar later, in 1920, verwoestte een brand het gebouw grotendeels. Enkel wat buitenmuren, de stallingen en de manege bleven overeind. Het gebouw werd opnieuw gerestaureerd tot een nieuw circus. 

Die hellingen waren wel handig tijdens de renovatie om er met trucks omhoog te rijden

Bernard Ottevaere, projectleider Wintercircus

Kort na de Tweede Wereldoorlog vormde Ghislain Mahy het Wintercircus om tot een garage en ging het volledige circusinterieur verloren. “In de plaats kwam een nieuwe inventieve betonconstructie met een uitgebreid systeem van hellingen, waardoor Mahy wagens tot helemaal boven kon rijden”, legt Ottevaere uit. “Die hellingen waren wel handig tijdens de renovatie om er met trucks omhoog te rijden.” In 1978 sloot de garage haar deuren en diende het twee decennia lang als depot voor oldtimers. Daarna stond het gebouw leeg.

Onmiddellijk uitverkocht

Zondag, tijdens de Open Monumentendag, kunnen 385 mensen het Wintercircus bezoeken. “In minder dan een kwartier tijd waren alle tickets uitverkocht”, gaat Ottevaere verder. “Het is echt een succes.” Op dit moment is enkel de grote concertzaal in de kelder voor 90 procent af. In de toekomst zullen zo’n 500 liefhebbers er pop – en rockconcerten kunnen bijwonen. “Daarnaast komt er ook heel wat kantoorruimte, community – en vergaderzalen en horeca. "

In minder dan een kwartier tijd waren alle tickets uitverkocht

Op de middenpiste, het overdekte plein van 1.200 m² dat overdag voor iedereen toegankelijk zal zijn en een soort van doorgangsgebied zal zijn, zullen allerlei activiteiten kunnen doorgaan zoals expo’s of kleine beurzen. Via drie ingangen geraak je er binnen: de twee bestaande (in de Lammerstraat en Sint-Pietersnieuwstraat) worden aangevuld met een nieuwe ingang aan het Miriam Makebaplein. "Bij de renovatie hebben we veel aandacht besteed aan de geschiedenis van het gebouw en de karakteristieken van het eerste Wintercircus.”

Tegen januari 2022 zou de ruwbouw af moeten zijn. “Dat lijkt kort dag, maar iedere dag werken hier 60 tot 100 arbeiders zich uit de naad.” Er wordt nu volop gezocht naar exploitanten zodat het tegen eind volgend jaar in gebruik kan genomen worden.”

CO²-neutraal

Bij de renovatie is veel aandacht besteed aan het ecologische plaatje. Om het volledige Wintercircus op te warmen in de winter en af te koelen in de zomer zal er gebruik gemaakt worden van geothermiek. “We zijn volledig CO²-neutraal”, duidt Ottevaere. “De middenpiste is volledig uitgegraven en zo konden we een BEO-veld (Boorenergieopslagveld) aanleggen. We hebben 37 palen 150 meter diep geboord om de warmte van de aarde te kunnen gebruiken voor de verwarming en koeling van het gebouw. We zijn ook verbonden met de Krook, dat ook een BEO-veld heeft. In het openbaar domein liggen leidingen om water uit te wisselen met elkaar. Zolang ze geen pop – en rockconcerten geven in de bibliotheek zijn we volledig complementair.”

kasto80

Meest gelezen