Nieuwe afdeling van centrum voor druggebruikers De Kiem opent in Dendermonde: "Afstand tussen patiënt en begeleiding zo klein mogelijk maken"

In oktober komt er een nieuwe afdeling  voor drugsverslaafden in Dendermonde. De afdeling is een onderdeel van het centrum De Kiem, dat al vestigingen heeft in Gavere, Geraardsbergen, Gent, Ninove en Ronse. "Nabijheid is belangrijk voor mensen om hulp te zoeken en een gesprek te hebben", vertelt Dirk Vandevelde, directeur van De Kiem. 

Binnenkort zal ook in Dendermonde aangepaste zorg voor drugverslaafden aangeboden worden. Een nieuwe afdeling, als onderdeel van het bestaande centrum De Kiem, opent er in oktober. Het zal gaan om ambulante zorg, dus patiënten kunnen er niet verblijven. "Met een multidisciplinair team van artsen, therapeuten en orthopedagogen kunnen we de patiënten gepast begeleiden", zegt directeur van De Kiem Dirk Vandevelde.  

Als je mensen echt wil helpen, dan moet je je zo nabij mogelijk vestigen

Dirk Vandevelde, directeur De Kiem

Nood aan begeleiding

Het centrum komt er niet zo maar in Dendermonde, maar is gekozen na overleg. "Via een analyse van collega's hebben we gekeken waar er tekorten zijn aan begeleiding voor drugsverslaafden", legt Vandevelde uit. "De Vlaamse overheid maakte ook extra middelen vrij voor ambulante zorg voor druggebruikers." Ook de stad en het Justitiehuis Dendermonde waren vragende partij, want zo kan er eventueel doorverwezen worden naar het specifieke centrum. 

Gelijkaardig centrum Ninove

Een jaar geleden opende een soortgelijke afdeling voor ambulante hulpverlening in Ninove. "Ondanks dat het niet om een groot team gaat, hebben we wel al 150 mensen kunnen begeleiden", geeft hij mee. "Qua problematiek is dat heel divers: van cocaïne en heroïne tot cannabis en gewone medicatie. Dat is vergelijkbaar met de situatie in andere steden." Het is de bedoeling van de Vlaamse overheid om mettertijd in elke stad met meer dan 30.000 inwoners ambulante zorg voor drugsverslaafden aan te bieden. 

kasto80

Meest gelezen