Pokeren met enkel priemgetallen: Maasmechelaar giet het in kaartspel

Jan Pelssers uit Maasmechelen heeft een opvallend spel ontwikkeld: Primes, oftewel pokeren met enkel priemgetallen. Het moeilijke, wiskundige spel werd ooit bedacht door zijn 87-jarige vader, die in een rusthuis woonde en zich verveelde. 

"Een priemgetal is een getal dat enkel deelbaar is door 1 en door zichzelf", verduidelijkt Pelssers, voor diegenen wiens wiskundelessen ver in het geheugen zitten. "Zo is 11 bijvoorbeeld een priemgetal, want dat is enkel deelbaar door 1 en 11. Het kaartspel kan je dus bekijken als een soort alternatieve poker waarbij je zelf meer controle hebt en denkwerk moet doen."

Alleen heeft een gewoon kaartspel helemaal geen 11 in het pak zitten. "Daarom dat het pak kaarten ook is aangepast voor dit spel. We spelen zonder boer, dame of koning en de kaarten situeren zich tussen de getallen 10 en 60 in vier verschillende kleuren, met twee jokers."

Mijn vader verveelde zich en is dan maar wiskunde beginnen bestuderen, en heeft zo het spel bedacht

Hoewel Jan Pelssers het spel op punt heeft gezet, en er al mee langs middelbare scholen trok om het uit te testen op leerlingen, is hij niet de echte bedenker van het pokerspel. Het is zijn vader die het bedacht. "Dat deed hij op 87-jarige leeftijd, vanuit een rusthuis", vertelt de Maasmechelaar. "Mijn vader verveelde zich en is dan maar wiskunde beginnen bestuderen, en heeft zo het spel bedacht."

Het spel is al populair, want op 23 en 24 oktober vindt er al een nationaal kampioenschap plaats in het kaartenmuseum in Turnhout. Je voor dat kampioenschap inschrijven kan op de website van Primes

Meest gelezen