Hennepteler Mathieu Hendrickx, lector Veronique Troch (HOGENT) en doctoraatstudente Hanne Pappaert (UGent)
Radio 2

Oogst proefkweek hennep HOGENT in Herzele beloftevol voor toekomst henneptextiel

HOGENT onderzoekt in Herzele hoe ze hennep mechanisch kan oogsten zodat de planten makkelijk te verwerken zijn tot garen. De oogst met hun nieuwste machine is hoopgevend.  Volgens hennepteler Mathieu Hendrickx staat de techniek bijna op punt: "Nog een kleine aanpassing aan de machines en we zijn vertrokken om ook hier in België hennep te gaan telen en verwerken op een zeer betaalbare en concurrentiële wijze."

Hennep wordt al eeuwenlang gebruikt om textiel van te maken. Maar de oogst en verwerking van de plantenvezels is tot nog toe een manuele bezigheid.  Om economisch rendabel te zijn in België moet de hennep mechanisch geoogst kunnen worden. Dat is wat lector Veronique Troch van de HOGENT uitzoekt in Herzele. Zij probeert de machines, die gebruikt worden om vlas te oogsten en klaar te maken voor verwerking, om te vormen zodat ze ook kunnen gebruikt worden voor hennep. 

Stap naar mechanisatie is gezet

Hogeschool Gent doet al 5 jaar onderzoek naar zowel de hennepteelt als de verwerking ervan tot kwalitatieve textielproducten. Lector Veronique Troch: “De textielsector vraagt steeds meer naar lokaal geteelde en duurzame producten om te verwerken. In dat opzicht past hennep perfect door een beperkt gebruik van meststoffen en geen gewasbeschermingsmiddelen." Dit jaar werd een nieuw project gestart in samenwerking met UGent en Inagro, en diverse bedrijven uit de landbouw- en textielsector. Onderzoek naar opschaling van de teelt is hierbij cruciaal. 

"Begin juni werd een proef van 3 hectare gezaaid bij Mathieu Hendrickx in Herzele. De proef werd donderdag geoogst met een nieuwe oogstmachine van de West-Vlaamse machinebouwer Hyler. Deze machine zorgt ervoor dat de hennep verder kan verwerkt worden binnen de lokale vlasindustrie, een enorm belangrijke stap om een rendabele en duurzame lokale productieketen te realiseren", zegt Troch.

Nu nog alleen maar Chinees textiel van hennep

"Alle textiel dat gemaakt is van hennep komt nu uit China", weet hennepkweker Hendrickx: "De arbeid is daar veel goedkoper en zonder mechanisatie is hennepkweek in België niet rendabel". Chinees henneptextiel is niet echt duurzaam te noemen. "Vandaar dat de HOGENT zich hier wil inspannen om ervoor te zorgen dat we in België kunnen hennep gaan telen voor textieltoepassingen op een heel effciënte en rendabele wijze. Zodanig dat we de concurrentie kunnen aangaan met de andere kant van de wereld."

Volgens Hendrickx zit het team van HOGENT op de goede weg. "Ze maken grotendeels gebruik van bestaande technieken die gebruikt worden in de vlassector. Die sector bestaat al decennia lang en dat werkt goed, die technologie is er.  Hennep oogsten zoals vlas is tot nog toe nooit gelukt. En daar zijn we vandaag wel op de goede weg, de oogst van gisteren is voor 90 procent gelukt.  Nog een kleine aanpassing aan de machines en dan zijn we volledig vertrokken om ook hier in België hennep te gaan telen en verwerken zoals vlas, op een betaalbare en concurrentiële wijze."

Radio 2
kasto80

Meest gelezen