HR-dienstenverlener SD Worx: "We verwachten dat bedrijven thuiswerk structureel gaan invoeren"

HR-dienstenverlener SD Worx verwacht dat bedrijven thuiswerk structureel gaan invoeren. Na maanden thuiswerk mogen werknemers sinds deze maand voltijds terugkeren naar de werkvloer. Maar tegelijk is thuiswerk -door de coronacrisis- ingeburgerd geraakt en wordt een combinatie van beide, thuis- en kantoorwerken, het nieuwe normaal.  

Sinds 1 september is de aanbeveling om thuis te werken weggevallen. Het is nu aan de bedrijven zelf om te kiezen hoe ze het aanpakken. En aan de files te zien, lijkt het alsof we weer massaal naar kantoor gaan. "Toch is dat tot op vandaag nog niet het geval", zegt Katleen Jacobs, hr-manager bij SD Worx in "De markt". "We verwachten wel dat heel wat bedrijven structureel thuiswerk gaan invoeren en dat mee gaan opnemen in hun arbeidsorganisatie.”

Uit onderzoek van SD Worx blijkt immers dat net niet de helft van de kmo's ermee bezig is om thuiswerk structureel te gaan invoeren in de toekomst.

Die droomjob 120 kilometer verder, wordt misschien wel haalbaar als je 3 dagen per week thuis kan werken. 

Katleen Jacobs, SD Worx

Het zal daarbij belangrijk zijn om een gezond evenwicht te vinden tussen de noden van het bedrijf en de wensen van de medewerkers. Thuiswerk verplichten mag ook niet. "Iedereen heeft een overeenkomst om op kantoor te werken. Dat was zo voor de coronacrisis. Het afschaffen van het aanbevolen thuiswerk maakt dat iedereen in principe terug zou moeten. Zo makkelijk is het in de praktijk niet. Je gaat het moeten verankeren in een overeenkomst om het afdwingbaar te maken."  Het is ook verplicht om de arbeidsovereenkomst aan te passen als je het structureel wil invoeren. 

Volgens Jacobs zullen er vooral afspraken gemaakt moeten worden rond frequentie. "In sommige bedrijven zal dat 1 dag zijn, in andere 5, afhankelijk van de concrete functie." 

Een aanbod om thuis te mogen werken, kan mogelijk helpen om mensen aan te trekken. "Die droomjob, die vroeger 120 kilometer verder lag, wordt nu misschien wel haalbaar als je 3 dagen per week thuis kan werken." 

Katleen Jacobs: "We verwachten dat heel wat bedrijven thuiswerk structureel gaan invoeren"

Videospeler inladen...

Meest gelezen