Coronari Auctions

Tweede schilderij van Maneblussers wordt geveild: "De verwachtingen zijn hoog gespannen"

Vandaag brengt een Gents veilinghuis een tweede schilderij van de Maneblussers op de markt. Vorig jaar werd al een schilderij van de bekende Mechelse legende verkocht voor 80.000 euro. Dat was 70.000 euro meer dan verwacht. "Dit schilderij zal vermoedelijk voor iets minder de deur uitgaan, maar de verwachtingen blijven hoog", zegt Tim De Doncker van veilinghuis Coronari Auctions.

Mechelaars dragen hun spotnaam, de Maneblussers, met trots. Dat blijkt duidelijk uit het bedrag dat vorig jaar is neergelegd voor een schilderij van de stadslegende: net geen 80.000 euro. Veilinghuis Coronari Auctions schatte het schilderij aanvankelijk rond 3.000 à 6.000 euro, maar het leverde uiteindelijk dus veel meer op.

Het gaat om dezelfde legende als het eerste schilderij, maar het is een uniek stuk van de Vlaamse School

Tim De Doncker, veilinghuis Coronari Auctions

Vandaag wordt een tweede schilderij van de Maneblussers geveild in het veilinghuis Coronari Auctions in Nazareth in Oost-Vlaanderen. "Dit schilderij gaat wellicht voor minder weg omdat het een tweede is, maar de verwachtingen zijn nog altijd hoog", zegt Tim De Doncker van veilinghuis Coronari Auctions op Radio 2 Antwerpen. "Het gaat om dezelfde legende als het eerste schilderij, maar het is geen replica. Het is een uniek stuk. Het is wel opnieuw een schilderij van de Vlaamse School dat geschilderd werd rond 1700."

Degenen die vandaag hun slag willen slaan, zullen zich eerst moeten registreren. Biedingen starten vanaf 16.000 euro. "Het makkelijkst is om telefonisch mee te bieden. Dan bellen wij de mensen zelf op."

Beluister hier het fragment uit Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen. En lees hieronder verder.

Legende van de Maneblussers

Vanwaar komt die spotnaam nu eigenlijk? We frissen de legende van de Maneblussers even op. 

In de nacht van 27 op 28 januari 1687 is het volle maan in Mechelen. Een man stapt uit de kroeg en kijkt naar de kathedraal waar het maanlicht door de ramen schijnt. Maar door de lage bewolking lijkt het alsof er rook uit de toren komt. De man slaat onmiddelijk alarm. Ook uit hun slaap opgeschrikte buren trekken hun vensters open en denken allemaal hetzelfde: de toren staat in brand. In een mum van tijd is de hele stad in rep en roer. Langs de torentrap gaan emmers water als een ketting van hand tot hand. Nog voor de top wordt bereikt schuift de maan verder en moesten de moedige Mechelaars toegeven dat ze slechts de rossige nevelgloed van de maan hadden gezien.

Meest gelezen