Vlaamse regering stopt eind september coronasteun voor bedrijven

Nog een tweeduizendtal ondernemingen die getroffen zijn door de coronacrisis, hebben recht op de Vlaamse beschermingsmaatregelen tot eind september. Nadien stopt de financiële steun, dat heeft de Vlaamse regering beslist. 

Bedrijven die door de coronacrisis een omzetverlies van meer dan 60% leden, kunnen een beroep doen op Vlaamse beschermingsmaatregelen. Daarbij krijgen ze 10% omzetbescherming op basis van de omzet in dezelfde periode in 2019. Vooral ondernemingen zoals reisbureaus, autocarfirma’s en nachtclubs hebben voor de maanden juli, augustus en september nog recht op die financiële steun. Voor andere sectoren was de steun al eerder afgebouwd.

Als eerste moeten sluiten, als laatste weer open: geef ons nog zes maanden extra steun

Gerald Claes van de Gentse Nightlife council en van danscafé Charlatan in Gent

De sector van de nachtclubs voelt zich door de aankondiging in de steek gelaten, zegt Gerald Claes van de Gentse Nightlife council en van danscafé Charlatan in Gent: “Wij zijn de eerste die moesten sluiten en de laatste die open mogen. Wij hadden daarom verdere ondersteuning gevraagd voor zes maanden. Daarnaast willen we ook een verdere verlaging van de arbeidslasten.” Voor Claes is het ook nog niet duidelijk onder welke voorwaarden de nachtclubs in oktober de deuren mogen openen. Hij vreest bovendien dat niet alle klanten de weg meteen weer zullen vinden naar het nachtleven.

De Vlaamse beschermingsmaatregelen hebben in totaal meer dan 2 miljard euro gekost. Voor Vlaams minister van Werk Hilde Crevits is dat goed besteed geld: “Heel veel bedrijven zijn hierdoor door de crisis geraakt. De arbeidsmarkt en de bedrijven doen het opnieuw heel goed. Het was een noodzakelijke maatregel, maar op een bepaald moment moet je er een punt achter zetten.”

Minister Hilde Crevits over de coronasteun: "Het was noodzakelijk, maar op een bepaald moment moet je er een punt achter zetten"

Videospeler inladen...

Meest gelezen