Videospeler inladen...

Voormalig CIA-chef getuigt: "Het publiek heeft er geen idee van hoeveel grote aanslagen er na 9/11 werden verijdeld"

“We wisten dat er een aanslag zat aan te komen. We hadden gewoon nooit gedacht dat het zo erg zou zijn, zo catastrofaal", vertelt de voormalige CIA-chef Douglas London, 20 jaar na de aanslagen van 9/11. London stond aan het hoofd van de CIA-operaties in Afghanistan en Pakistan en beleefde de aanslagen van heel nabij. Hij vertelt zijn verhaal aan VRT NWS. 

“We hebben als inlichtingendiensten gefaald in het voorkomen van de aanslagen van 9/11. De veranderingen na 9/11 voelen we vandaag, 20 jaar later, nog steeds en zullen we nog jaren blijven voelen.”

Er lagen andere plannen klaar om aanslagen met vliegtuigen te plegen

London benadrukt vooral het belang van de oorlog in Afghanistan om de veiligheid voor het Westen te vrijwaren: “Er was een heel duidelijke dreiging vanuit Afghanistan na 11 september 2001. Het publiek heeft er geen idee van hoeveel grote aanslagen we konden verijdelen na de aanslagen in New York en Washington. Er lagen andere plannen klaar om aanslagen met vliegtuigen te plegen.”

Douglas London werkte 34 jaar lang voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en stond onder meer aan het hoofd van de operaties in Zuid- en Zuidwest Azië. Vandaag is hij verbonden aan Georgetown University en Middle East Insitute.

Eind september verschijnt zijn boek “The Recruiter: Spying and the Lost Art of American Intelligence”. 

Journaliste Inge Vrancken kon met voormalig CIA-chef Douglas London spreken, bekijk dat gesprek hier: 

Videospeler inladen...

Het falen van de "war on terror"

“We kozen wel de verkeerde tactiek in Afghanistan. We probeerden er een westers model op te dringen, met een gecentraliseerde staat en een geïntegreerd leger. Dat model valt echter niet overeen te stemmen met de realiteit in Afghanistan, waar etnische en tribale groepen de macht hebben en de rivaliteit tussen deze groepen voor blijvende problemen zorgt.”

De “war on terror” begon met de Amerikaanse interventie in Afghanistan in oktober 2001, maar Amerikaans  president George W. Bush viel in 2003 ook Irak binnen. Volgens Douglas London kozen de VS steeds voor de makkelijkste weg: “De afgelopen 20 jaar zochten we te snel onze toevlucht tot geweld om het terrorisme aan te pakken. In plaats daarvan moeten we de omstandigheden waaruit terrorisme voorkomt veranderen. Wat brengt mensen ertoe de wapens op te nemen?”

Terreurdreiging vandaag

Op 31 augustus verlieten de laatste Amerikaanse soldaten het Afghaanse grondgebied. De taliban maakten van de terugtrekking gebruik om het land opnieuw onder controle te krijgen. Ze verzekerden de VS dat ze niet langer onderdak zouden bieden aan terroristen, maar vorige week nog dook Amin Al Haq, de voormalige veiligheidschef van Osama Bin Laden opnieuw op in Afghanistan nadat hij door een konvooi van de taliban vanuit Pakistan de grens werd overgebracht.

“De taliban en Al Qaeda zijn sterk verweven met elkaar. Het gaat veel verder dan gastvrijheid. Er zijn onderlinge huwelijken, ze zijn echt verbonden door bloed.” Het ziet er onwaarschijnlijk uit dat deze banden verbroken zullen worden, en dan heeft Al Qaeda een vrijhaven, een veilige voedingsbodem waar de terreurgroepering te werk kan gaan en waar ze kan rekruteren, trainen en organiseren. “Ik twijfel er niet aan dat ze al bepaalde doelwitten en plannen hebben en vastbesloten zijn deze uit te voeren.”

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Als inlichtingenofficier praat ik met iedereen, zelfs met mijn vijanden

Naast Al Qaeda kan ook een andere terreurgroep een serieuze bedreiging worden. ISKP, een lokale tak van terreurgroepering IS, pleegde de afgelopen jaren zware aanslagen in Afghanistan en op 26 augustus was de massa aan de luchthaven van Kaboel het doelwit.

Momenteel telt de terreurgroepering  ongeveer 2000 strijders, maar Douglas London waarschuwt om hen niet te onderschatten: “Ik denk dat nu het ideale moment is om ze te bestrijden, voordat ze een grotere bedreiging kunnen vormen. In 2014, toen IS het kalifaat uitriep in Irak en Syrië, heerste het idee dat hun expansie enorm snel ging, maar de terreurbeweging kon er al jaren groeien, er was gewoon te weinig aandacht voor. De wereld was afgeleid, tot de aanslagen in Parijs en Brussel plaatsvonden.”

ISKP zal, in tegenstelling tot Al Qaeda, niet op bescherming van de taliban kunnen rekenen. De twee groepen zijn vijanden, wat eventueel mogelijkheden biedt voor samenwerking tussen de VS en de taliban. London sluit het alvast niet uit: “Als inlichtingenofficier praat ik met iedereen, zelfs met mijn vijanden. Ik praat zelfs met degenen die Amerikaans bloed aan hun handen hebben, zolang ik een betrouwbare manier kan vinden om voor het algemeen belang te werken.” 

Hij gelooft dat de taliban externe hulp zouden verwelkomen in hun strijd tegen ISKP, maar er zijn significante obstakels en risico’s verbonden aan een eventuele samenwerking. Bij een samenwerking geeft een land namelijk altijd gevoelige en strategische informatie prijs, informatie waarvoor de taliban geen betrouwbare partners zijn.

Het is niet omdat je een hamer hebt, dat je elke spijker moet raken

Wat nu zonder mensen op het terrein?

Door de terugtrekking van westerse troepen zal de toegang tot informatie in Afghanistan beperkt worden en moet de strategie om terreur te bestrijden veranderen. Op 28 augustus voerde de VS een drone-aanval uit in Kaboel op een auto, naar eigen zeggen om een aanslag te verijdelen. Bij de drone-aanval kwamen echter minstens tien burgers om het leven. 

Is dit dan een voorproefje voor de manier waarop het westen terreur zal bestrijden de komende jaren? London voorspelt dat Westerse terreurbestrijding de komende jaren meer en meer afhankelijk zal worden van drone-aanvallen, die een gebrek aan zekerheid en controle met zich meebrengen. “Dit zal de negatieve reputatie van het westen als anti-islam en anti-Afghaans enkel versterken.” Hoewel hij toegeeft dat er misschien weinig alternatieven zijn, hoopt hij op verandering: “Er is veel meer finesse nodig. Het is niet omdat je een hamer hebt, dat je elke spijker moet raken.”

Meest gelezen