© Geert Van Hoeymissen

VRT-journalist Riadh Bahri aangevallen op straat in Brussel: politie roept op om homohaat altijd te melden

In Brussel heeft een man VRT-journalist Riadh Bahri aangevallen op straat, hem beroofd van zijn ketting en uitgescholden voor "vuile homo". De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene roept daarop op om elk incident aan de politie te melden als het mogelijk gaat om homohaat.

VRT-journalist Riadh Bahri heeft vandaag aangifte gedaan bij de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene voor diefstal, slagen en verwondingen. Omdat de dader hem ook homofobe beledigingen nariep, spreekt de politie van een mogelijk haatmisdrijf op basis van geaardheid.

De politie kwam na het incident ter plekke. Bahri heeft geen zware fysieke verwondingen, maar is wel onder de indruk: "Geen zichtbare verwondingen maar wel pijn op de borstkas en in mijn benen na een paar rake klappen, en schoppen. Wel diep onder de indruk nu. Dat vooral. En eigenlijk heel droef."

Politie vraagt om elk mogelijk geval van homohaat te melden

De eerste zes maanden van het jaar werden zeven aangiftes gedaan in politiezone Brussel Hoofdstad Elsene waarbij het mogelijk ging om een haatmisdrijf op basis van seksuele geaardheid. "Dat is eerder weinig, de drempel om zulke feiten te melden, lijkt nog te hoog", zegt politiewoordvoerder Ilse Van de keere. Ze roept dan ook alle slachtoffers op om aangifte te doen. Dat kan in een politiekantoor, maar ook thuis op policeonweb.be, een specifiek meldpunt op polbru.be of bij het Rainbow House. Dat is een ontmoetingsplek voor LGBTQI+ (lesbiennes, gays, bi, trans, queer en intersex personen)-verenigingen uit het Brussels Gewest.

Angst om geout te worden na een aangifte is niet nodig. Dat doet de politie niet

Olivier Slosse, commissaris politiezone Brussel Hoofdstad Elsene

Commissaris Olivier Slosse ziet in "De wereld vandaag" op Radio 1 verschillende redenen waarom mensen aarzelen om een klacht in te dienen: "Het kan zijn dat iemand schroom heeft uit angst om geout te worden naar familie toe. Maar dat doet de politie niet. Je weet als slachtoffer ook niet altijd of je seksuele oriëntatie een rol speelde. Daarom is het belangrijk om mee te geven wat de verdachte gezegd heeft." Volgens de commissaris is de pakkans bij zo'n haatmisdrijf na een aangifte nochtans reëel: "Als je klacht indient, wordt gezocht naar getuigen en camerabeelden. De beschrijving van de dader doet mogelijk een belletje rinkelen bij het wijkteam." 

Beluister hier het gesprek met Brussels commissaris Olivier Slosse:

Ronny Bekaert, uitbater van La Reserve, de oudste homobar in Brussel, is niet verrast dat de drempel hoog ligt om aangifte te doen: "Het blijft een moeilijk punt om bespreekbaar te maken", zegt hij op Radio 1, "want het maakt je kwetsbaar: je moet iets aangeven bij mensen waar je dat misschien liever niet tegen zou doen." Hij biedt naast een luisterend oor aan slachtoffers in zijn bar ook een QR-code aan: "Met die code kunnen ze anoniem een klacht indienen of hun situatie uitleggen." Nu de mensen na de lockdown opnieuw meer buiten komen, vreest hij wel dat de lontjes wat korter zijn en dat het aantal gewelddadige incidenten eerder zal toenemen.

Beluister hier het gesprek met horeca-uitbater Ronny Bekaert:

Meest gelezen