Videospeler inladen...

Groen-voorzitter Meyrem Almaci: "Verlenging van twee kerncentrales is onderdeel van het regeerakkoord, dus dat kan"

Meyrem Almaci houdt er rekening mee dat de levensduur van de twee jongste kerncentrales van België verlengd moet worden, als dit najaar blijkt dat de stroomvoorziening de komende jaren niet verzekerd kan worden. Maar volgens de voorzitter van Groen is het debat over de kernuitstap intussen wel in een definitieve plooi gevallen. “Het is nu voor iedereen duidelijk dat we nu naar de definitieve sluiting van de kerncentrales gaan. De afgelopen 17 jaar is er eindeloos gedebatteerd, maar dat debat is nu gestopt.”

Dit najaar moet duidelijk worden of de zeven kernreactoren in België tegen 2025 stilgelegd kunnen worden. Tijdens een veiling, in november, zullen subsidies toegekend worden aan bedrijven die gascentrales willen bouwen om de kerncentrales op korte termijn te vervangen. 

Dat zijn de partijen van federale regering overeengekomen toen ze vorig jaar een regeerakkoord sloten. Daarmee houden de partijen van de Vivaldi-regering vast aan de agenda van de kernuitstap zoals die al in 2003 in een wet werd overeengekomen. 

Meyrem Almaci, voorzitter van regeringspartij Groen, die met Tinne Van der Straeten de minister van Energie levert, heeft er goede hoop in. “In november gaan we kijken hoeveel bedrijven willen investeren om het tekort aan capaciteit op te vangen via energiecentrales. We zitten op dit moment op koers”, zei ze in “De ochtend” op Radio 1.

Bekijk hier het gesprek over de kernuitstap in "De ochtend" op Radio 1:

Videospeler inladen...

“Er zijn heel wat bedrijven die aan de veiling willen deelnemen en een vergunning willen aanvragen. Maar we zullen dan pas definitief weten of het scenario A of scenario B zal zijn”, houdt ze een slag om de arm. Bij scenario A worden alle kerncentrales gesloten. Bij scenario B kunnen alsnog twee kerncentrales open blijven. 

Het is overigens niet de eerste keer dat Almaci dit opmerkt:  vorig jaar zei ze in "De afspraak op vrijdag" al dat dit een optie is die in het regeerakkoord staat.  (Lees verder onder het fragment.)

Voor Almaci is het alvast duidelijk dat de kerncentrales dicht zullen gaan, “de vraag is gewoon: op welke termijn en die beslissing is belangrijk om de omslag te maken naar hernieuwbare energie.”

Debat gestopt

Maar Almaci houdt dus ook nog optie B open, die ook in het regeerakkoord staat, merkt ze op. “Op het moment van de veiling zullen we zien of er voldoende capaciteit is of niet." 

"Als er onvoldoende capaciteit is, zal optie B, het verlengen van de bestaande kerncentrales overwogen worden. Maar hoelang dat is, dat is nu niet aan de orde”, vindt de politica. 

Dure optie

Almaci merkt op dat de verlenging van de kerncentrales een optie is die op tafel ligt en die veel geld kost. "Het kost 1 miljard euro om de kerncentrales te verlengen. Maar laat ons eerst naar de veiling gaan." 

Engie Electrabel, het bedrijf dat de Belgische kerncentrales uitbaat, heeft eind vorige jaar al laten weten dat het de kernuitstap in 2025 voorbereidt en dat de investeringen voor de levensduurverlenging zouden worden geschrapt. 

Over de komst van nieuwe gascentrales, die veel  CO₂ en stikstof uitstoten en dus slecht zijn voor het klimaat, zei Meyrem Almaci op Radio 1 dat die centrales slechts tijdens een korte overgangsperiode actief zullen zijn. "De grote verdienste van het regeerakkoord is dat het debat over de sluiting van de kerncentrales is gestopt, na 17 jaar."

Bekijk hier het volledige gesprek met Meyrem Almaci:

Videospeler inladen...

Meest gelezen