Belga

Disney gaat films opnieuw eerst in de cinema lanceren, en pas later op Disney+

Disney gaat tot het einde van het jaar zijn nieuwe films eerst exclusief in de bioscoop lanceren, zo maakte het bedrijf bekend. Dat is een belangrijke opsteker voor de bioscoopsector, die zware klappen kreeg door de coronapandemie.

Wordt een avondje bioscoop het vernieuwde normaal? Entertainmentbedrijf Disney lijkt te denken van wel. Ook al woedt de besmettelijke deltavariant van het coronavirus nog volop, toch heeft "het huis van de muis" beslist om weer volop in te zetten op de cinema.

Zo zal de animatiefilm "Encanto" op 24 november gelanceerd worden in de cinema. De film zal pas een maand later te zien zijn op het streamingplatform Disney+. Voor andere films zoals "The Last Duel" van Ridley Scott, "Eternals" van de Marvel studio's of "West Side Story" van Steven Spielberg zal er minstens 45 dagen zitten tussen de lancering op groot scherm en op televisie.

De aankondiging is goed nieuws voor de bioscoopsector, die een moeilijk jaar achter de rug heeft wegens de coronapandemie. Veel zalen werden tijdelijk gesloten. Vorige producties van Disney zoals "Black Widow", "Jungle Cruise" en "Cruella" werden gelijktijdig in de cinema en op het streamingplatform Disney+ gelanceerd. Actrice Scarlett Johansson spande zelfs een rechtszaak aan tegen Disney, omdat er volgens haar sprake was van contractbreuk, waarbij ze miljoenen aan inkomsten misliep.

Dezelfde kritiek viel ook al Warner Bros te beurt, dat nieuwe films op zijn platform HBO Max lanceerde. Intussen beloofde Warner Bros om minstens 45 dagen te laten tussen de lancering in de bioscopen en die op het eigen streamingplatform.

Meest gelezen