Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Duizenden inheemse vrouwen betogen in Brazilië tegen president Bolsonaro en tegen het inpikken van hun land

In de hoofdstad Brasilia hebben zeker 5.000 inheemse vrouwen betoogd voor het ontslag van de conservatieve president Jair Bolsonaro, maar vooral ook tegen de verdere aantasting van hun land door blanke boeren. Het Hooggerechtshof aarzelt met een uitspraak die grote gevolgen zou kunnen hebben voor de inheemse bevolking.

Aan de betoging werd deelgenomen door zeker 5.000 vrouwen van meer dan 170 inheemse bevolkingsgroepen in Brazilië. Ze droegen traditionele klederdrachten en waren versierd met veren van papegaaien en andere kleurrijke vogels. De vrouwen voeren overigens al bijna een week actie in Brasilia en hebben daar een protestkamp opgericht.

Onder de slogan "Fora Bolsonaro" ("Bolsonaro buiten") keerden ze zich vooral tegen de radicaal-rechtse president Jair Bolsonaro, maar vooral ook tegen wat ze diens "volkerenmoordregering" noemen. 

Wij hebben eeuwen van geweld, bloedvergieten, verkrachting en slavernij gekend 

Sonia Guajajara, een van de actievoerende vrouwen aan de krant The Guardian

De directe aanleiding is de komende uitspraak van het Hooggerechtshof in Brasilia over vraag van Bolsonaro. Als het hof het met hem eens is, dan zouden de inheemse bevolkingsgroepen geen rechten meer kunnen laten gelden op gronden waar ze niet woonden in oktober 1988, het moment dat de huidige Braziliaanse grondwet van kracht werd. Dat kan dus verstrekkende gevolgen hebben en het Hooggerechtshof talmt al weken met een uitspraak.

"Wij zijn hier al veel langer dan 1988!"

De actievoerders vrezen dat als Bolsonaro gelijk krijgt, dat de deur dan wagenwijd open staat voor nog meer verlies van gronden en verwoesting van de natuur. Sinds Bolsonaro aan de macht gekomen is, is de ontbossing van het Amazonewoud en andere grote natuurgebieden sneller gegaan dan ooit tevoren. Volgens de regering is dat nodig om de land- en mijnbouw verder te ontwikkelen. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Volgens de inheemse bevolking begint dan de laatste fase van hun de facto uitroeiing die begon met de komst van de eerste Portugese kolonisten in 1500. De vrouwen toonden zich ook strijdvaardig: "Deze regering zal slechts vier jaar aan de macht zijn, wij verzetten ons al meer dan 520 jaar en zullen dat blijven doen". 

Brazilië telt 210 miljoen inwoners en is veruit het grootste en een van de meest geïndustrialiseerde landen in Latijns-Amerika. Het is een grote producent van landbouwproducten zoals koffie, maar heeft ook een ontwikkelde industrie en dienstensector. De verschillen tussen arm en rijk zijn echter zeer groot.

Sinds de landing van de Portugezen in 1500 is er bijna permanent oorlog geweest met de nieuwkomers al kwam de echte kolonisatie pas dertig jaar later op gang. Iets minder dan de helft van de bevolking omschrijft zich als blank, de meeste anderen zijn gemengd tussen blanken, afstammelingen van Afrikaanse slaven en inwijkelingen uit Oost-Azië. Het aantal mensen die zich omschrijven als inheems is teruggevallen tot 600.000. Ook nu zijn die vaak het mikpunt van geweld en intimidatie door boeren en mijnbedrijven.

Meest gelezen