(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Hackers slaan toe bij ziekenfonds OZ: "Klantgegevens bekeken, maar medische gegevens waren veilig"

Het Onafhankelijk Ziekenfonds (OZ) is getroffen door een cyberaanval, waardoor hackers toegang hadden tot klantgegevens. Het datalek werd onmiddellijk na de vaststelling gedicht.

De aanval kwam aan het licht toen OZ gecontacteerd werd door de hacker(s) zelf. "Op 7 september kregen wij een melding van een onbekende afzender dat er een zwakte was in ons systeem en dat er klantengegevens publiek waren geworden", vertelt algemeen directeur Rik Selleslaghs. "Wij hebben die zwakte op 8 september kunnen wegwerken. De afzender heeft ons dan gemeld dat de data verwijderd werden en dat ze niet gedeeld werden met anderen. Maar hij vroeg toen ook een financiële compensatie om het niet extern bekend te maken. Maar daar zijn wij niet op ingegaan."

Volgens Selleslaghs zijn daarbij geen medische gegevens ingekeken: "Het lek deed zich voor in ons onlinekantoor, dus niet in de hoofddatabank. Het gaat om gegevens die de klanten zelf kunnen opvragen via hun digitale toegang.  Het gaat dan om loggegevens, die worden weggeschreven op het ogenblik dat je gebruik maakt van het onlinekantoor. Concreet zijn dat adresgegevens, contactgegevens, eventueel ook een bankrekeningnummer of gegevens van een terugbetaling. Maar dus geen paswoorden of medische verslagen."

Hoe kon de hacking gebeuren? "Het is een combinatie van twee elementen. Eén daarvan is een menselijke fout. Anderzijds is het ook onmogelijk om je technisch honderd procent te beveiligen, dus het ligt ook aan een technologisch probleem." Volgens het ziekenfonds zou het technische probleem nu opgelost moeten zijn: "Al moeten we daar eerlijk in zijn: die dingen evolueren heel snel, dus volledige veiligheid kan niemand beloven. We doen alle mogelijke inspanningen, en we drijven dat nu nog verder op om onze gegevens nog beter te beveiligen."

OZ heeft het incident gemeld bij de Gegevensbeschermingsautoriteit en dient ook een klacht in bij de politie.

Meest gelezen