Een van de gevangenen, Zakaria Zubeydi, wordt weggeleid na zijn arrestatie.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Israël pakt vier van de zes Palestijnse gevangenen die via een tunnel waren ontsnapt, opnieuw op

In het noorden van Israël heeft de politie vier Palestijnen gearresteerd. Ze maakten deel uit van een groep van zes die vorige maandag uit een streng bewaakte gevangenis waren ontsnapt door een tunnel te graven. De twee overige gevangenen zijn nog voortvluchtig.

De zes Palestijnen waren vorige maandag ontsnapt uit de doorgaans streng bewaakte gevangenis van Gilboa in het noorden van Israël. Ze hadden vanuit hun cel een tunnel gegraven tot voorbij de buitenmuur van de gevangenis. 

De ontsnapping was erg vervelend voor Israël en sindsdien is er in het noorden van Israël en op de Westelijke Jordaanoever een grote klopjacht aan de gang. Dat heeft vanochtend blijkbaar resultaat gehad.

Twee voortvluchtigen konden worden opgepakt in Umm al-Ghanam, een dorp in Noord-Israël waar vooral mensen van Arabische afkomst wonen. Onder hen is Zakaria Zubeydi, een van de leiders van de tweede Palestijnse "Intifadah" of opstand begin de jaren 2000. 

In de loop van de dag konden nog eens twee andere gevangenen worden gevat in Nazareth, waar vooral ook Israëlische Arabieren wonen. Zubeydi is lid van de seculiere Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, maar de anderen behoren tot de extremistische terreurgroep Islamitische Jihad die vooral in de Gazastrook actief is. Vier van hen zaten een levenslange celstraf uit wegens hun betrokkenheid bij aanslagen waarbij Israëli's gedood werden. 

De zes ontsnapten waren meteen uitgegroeid tot helden voor veel Palestijnen. De extremistische moslimgroep Hamas heeft vannacht vanuit de Gazastrook een raket afgevuurd op Israël, maar die werd onderschept door de raketafweer. Wellicht ging het om een eerbetoon aan de zes ontsnapten.

Meest gelezen