Louis Michel beantwoordt vragen van de pers na een spoedvergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken (12/09/2001)

Louis Michel 20 jaar na aanslagen 11/9: "Geen Europees leger zou einde van de Europese droom betekenen"

"Welk excuus kan een EU-lidstaat vandaag nog hebben om niet mee te werken aan een sterk Europees leger? We hebben dat nodig." Oud-politicus Louis Michel (MR) vindt dat het hoog tijd is dat Europa zich als een echte grootmacht gedraagt. En dus is een volwaardig leger nodig. In "De wereld vandaag" op Radio 1 blikt hij terug op de aanslagen van 11 september. Op de rol van België en Europa toen en nu.

Louis Michel was minister van Buitenlandse Zaken op het moment van de aanslagen in New York. Op 11 september 2001 was hij samen met Guy Verhofstadt, toen premier van ons land, op een EU-top in Oekraïne.

"We wisten al snel dat het om een aanslag ging. Tegen Amerika dan nog wel. We waren verbijsterd. Maar ook angstig. We vreesden onmiddellijk voor een aanslag op België, met de NAVO en de Europese instellingen als mogelijk doelwit. Verhofstadt heeft dan onmiddellijk een persconferentie georganiseerd en alle lidstaten bijeengeroepen op een spoedvergadering."

Louis Michel en Guy Verhofstadt geven een eerste reactie op de terroristische aanslagen op 11 september 2001, bij hun terugkomst van de EU-top in Oekraïne

Louis Michel vindt de beslissing van de Verenigde Staten om een oorlog te beginnen in Afghanistan nog altijd de juiste beslissing. "Daar was ook vanuit Europa veel steun voor. Maar we hebben het misschien slecht aangepakt door ons westers model daar te proberen invoeren", zegt Michel. "We geloven altijd dat we ons model van de ene op de andere dag kunnen plakken op landen met een heel andere cultuur. Maar zo werkt het niet. Daar is veel meer tijd voor nodig."

"Ik ben wel altijd tegen de beslissing geweest van de VS om een oorlog te beginnen in Irak. Daar was geen enkele gefundeerde reden voor.  Iedereen wist dat er geen chemische wapens waren in Irak. Ik ben nog altijd zeer trots dat ons land die oorlog nooit gesteund heeft."

Herbeluister het volledige gesprek met Louis Michel uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

"Durven gaan voor Europe first"

Dat vandaag, 20 jaar na de aanslagen, de taliban opnieuw aan de macht zijn in Afghanistan maakt Louis Michel boos. "Het is vandaag een totale mislukking. Er was weinig weerstand, de taliban hebben het zeer gemakkelijk gehad. Je krijgt het gevoel dat alles achter de schermen onderhandeld was. En Europa werd niet ingelicht op welke manier het zou worden gespeeld."

"Ik ben helemaal niet tevreden over de strategische beslissingen die Europa neemt. Als Europa nu, na al die gebeurtenissen, nog altijd niet bekwaam is om een Europese militaire macht op te bouwen, dan moeten we niet meer geloven in de Europese droom. Europa moet nu echt inzien dat het enkel op zichzelf is aangewezen om de veiligheid te garanderen in plaats van altijd op de VS te rekenen."

"Sommige lidstaten hebben altijd meer belang gehecht aan hun relatie met Amerika dan hun relatie met Europa. Maar het is nu America first, en dus moeten we durven zeggen: Europe first."

Meest gelezen