Belgische Naomi Velissariou wint belangrijkste Nederlandse toneelprijs

De Belgische actrice Naomi Velissariou heeft op het Gala van het Nederlands Theater de Theo d'Or gewonnen, dat is de belangrijkste Nederlandse toneelprijs. De Louis d'Or, de mannelijke tegenhanger, ging naar Emmanuel Ohene Boafo.

De Theo d'Or is de toneelprijs voor beste vrouwelijke hoofdrol gedurende 1 seizoen. Velissariou (37), onder meer bekend van haar rol in de serie "Chaussée d'Amour", won de onderscheiding voor haar vertolking in "Permanent Destruction: Pain Against Fear" van Theater Utrecht en de Stichting Naomi Velissariou. "De meerstemmige identiteit die Naomi Velissariou in haar spel toont, maakt dat de vrouw boven het concept van de productie uitstijgt", oordeelt de jury.

De Theo d'Or wordt sinds 1955 uitgereikt. Velissariou is niet de eerste Belgische actrice die de Theo d'Or wint. Eerder gingen onder anderen Viviane De Muynck, Katelijne Damen en Els Dottermans haar voor. Velissariou is verbonden aan Theater Utrecht, ze zal ook te zien zijn in de verfilming van "Het smelt", de debuutroman van Lize Spit.

Louis d'Or voor Emmanuel Ohene Boafo

Emmanuele Ohene Boafo kreeg de Louis d'Or, de toneelprijs voor de beste mannelijke hoofdrol, voor "Sea Wall" van Het Nationale Theater. "Door zijn open, liefdevolle spel komt de dood in deze voorstelling snoeihard binnen. In deze intieme monoloog kun je zijn pijn en zijn strijd met die pijn, van zeer dichtbij ervaren. Dat is prachtig en onbeschrijfelijk verdrietig", staat in het juryrapport.

De Theo d'Or en de Louis d'Or zijn een initiatief van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Ze zijn genoemd naar de toneellegendes Theo Mann-Bouwmeester en haar broer Louis Bouwmeester.

Ze werden zaterdagavond uitgereikt op het Gala van het Nederlands Theater, dat online werd uitgezonden vanuit het ITA in Amsterdam. De winnaars werden gekozen uit de genomineerden van de theaterseizoenen 2019-2020 en 2020-2021. Vorig jaar was er vanwege corona geen prijsuitreiking.

Meest gelezen