Brandweerkorpsen in Vlaanderen kampen met groot tekort aan vrijwilligers

De verschillende brandweerkorpsen in Vlaanderen zijn op zoek naar ongeveer 1.000 vrijwilligers. Vooral de zware opleiding die drie jaar duurt, zou kandidaat-vrijwilligers afschrikken. 

De brandweer in Vlaanderen kampt met een nijpend tekort aan vrijwilligers. Vooral de verstrengde opleidingsregels zijn de oorzaak van het probleem.

"In Vlaanderen zijn er op dit ogenblik een 1.000-tal vacatures in de verschillende brandweerzones. De opleiding duurt ongeveer drie jaar. Dat is een lange tijd waarin je twee tot drie keer per week moet bezig zijn met de brandweer. Dat vergt heel wat inspanning", zegt Geert Ollevier, de voorzitter van Brandweervrijwilligers Vlaanderen in "Het journaal".

"Opleiding van drie jaar vraagt heel wat inspanning van de kandidaten", zegt Geert Ollevier in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"De opleiding voor brandweervrijwilligers is inderdaad zwaar. Natuurlijk zijn de risico's ook groot voor brandweerlieden die we inzetten", zegt Verlinden in "Het journaal".

"Wat we zouden kunnen doen is met modules werken tijdens de opleiding. Zo kunnen vrijwilligers al een deel van de opleiding krijgen en dan al effectief ingezet worden voor bepaalde taken van de brandweer. Dan kunnen ze nadien hun opleiding vervolledigen. Op die manier is het traject niet te lang alvorens ze effectief kunnen worden ingezet op het terrein."

"Werken met opleidingsmodules om vrijwilligers sneller bepaalde taken te laten uitvoeren op het terrein", zegt Verlinden in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen