Vlaams minister Crevits: "Coronapas niet algemeen invoeren, maar wel snel duidelijkheid over voorwaarden"

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) wil dat de Vlaamse regering een kader uitwerkt voor het gebruik van een coronapas in Vlaanderen, maar is geen voorstander van een algemene invoering. "Op veel plaatsen is 90 of 95 procent van de mensen gevaccineerd. Je moet voor een stuk de totale vrijheid kunnen teruggeven", zegt Crevits. Ook infectiologe Erika Vlieghe is er voorstander van om de coronapas uitgebreider in te zetten.

Eerder van de week sloten de verschillende regeringen van ons land een principe-akkoord over het gebruik van de coronapas. De gewestregeringen kunnen nu zelf beslissen om zo'n coronapas te verplichten in bijvoorbeeld restaurants, cafés of discotheken. De Brusselse regering bereidt momenteel de invoering van de coronapas voor vanaf 1 oktober. De Vlaamse regering heeft nog geen beslissing genomen, maar het debat is wel geopend.

De Vlaamse viceminister-presidenten Bart Somers (Open VLD) en Hilde Crevits (CD&V) zetten vrijdag de deur alvast op een kier. "Ik denk dat het goed is dat we de discussie voeren voor plaatsen waar heel weinig mensen gevaccineerd zijn", zei Crevits. Het stond op de agenda van de Vlaamse ministerraad, maar er is nog geen knoop over doorgehakt. 

In "De zevende dag" op Eén herhaalde minister Crevits vanmorgen haar boodschap. "Er zijn twee mogelijkheden. Ofwel maken we het algemeen in Vlaanderen mogelijk aan zaken om een coronapas te vragen, ofwel stellen we het gericht voor, op die plaatsen waar de vaccinatiegraad te laag is."

"Als je de coronapas in Brussel invoert, krijg je mogelijk een groot probleem in de rand. Het is gemakkelijk om dan als niet-gevaccineerde daar losbandig te gaan vieren", zegt Crevits.

Videospeler inladen...

Enkele burgemeesters hebben al aangegeven dat ze zelf graag willen beslissen over de invoering van een coronapas. Maar Crevits wil geen opbod tussen burgemeesters. "Ik ben voorstander van een algemeen kader in Vlaanderen. Ik zou het ook spijtig vinden dat mensen niet meer weten wat waar geldig is als ze bijvoorbeeld naar Brugge of naar Gent gaan."

Overal een pas is absoluut niet de bedoeling, vindt Crevits. "Op veel plaatsen is 90 tot 95 procent van de mensen gevaccineerd. Je moet ook een stuk totale vrijheid teruggeven. Ik denk dat niemand ermee gebaat is om het algemeen in te voeren, maar wat mij betreft, het voor een korte periode mogelijk maken, hetzij voor evenementen, het voor bepaalde plaatsen, dat is een denkpiste waar we snel moeten over nadenken."

Over de afschaffing van de mondmaskerplicht wilde Crevits zich nog niet uitspreken. Ze zou naar eigen zeggen niets liever doen dan het einde van de mondmaskers aankondigen, maar wil niet over één nacht ijs gaan en eerst de experten horen.

Infectiologe Erika Vlieghe: "Coronapas nu veel meer inzetten"

"Wij hebben het debat over de coronapas in mei, juni gevoerd met wetenschappers, juristen, sociologen..." zegt infectiologe Erika Vlieghe. Ze is voorzitter van de GEMS, de expertengroep die de regeringen in ons land adviseert over het coronabeleid. "Aanvankelijk was ons standpunt: laten we toch eerst zo veel als mogelijk inzetten op vrijwillige vaccinatie en testing en dan kijken hoeveel het nodig is."

Zou Vlieghe de coronapas nu veel meer inzetten? "Dat denk ik wel. Dat is ook het voortschrijdend inzicht, als je nog een gap te vullen hebt. En zeker voor speciale situaties waarvan je weet dat het heel moeilijk is om overdracht te vermijden, denk aan de horeca en het uitgaansleven."

Videospeler inladen...

Vlieghe vindt het terecht dat Brussel een coronapas invoert. Net als minister Crevits is ze voorstander van een algemeen kader voor heel Vlaanderen, met andere woorden, dat het dus niet verschilt van stad tot stad. Een coronapas voor alle nachtclubs in heel Vlaanderen bijvoorbeeld.  "Hoe eenvoudiger de regels, hoe makkelijker ze te volgen zijn."  

Ze waarschuwt wel dat de coronapas geen panacee is, een simpele oplossing die alles gaat oplossen. "Er zijn meer dingen nodig, maar het kan een laagdrempelige manier zijn om mensen over de streep te trekken. We hebben in Frankrijk gezien dat de coronapas mensen over verschillende sociaal-economische groepen heen de stap naar vaccinatie heeft doen zetten."

Jambon: niet overal in Vlaanderen

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) toont begrip voor de vraag van burgemeester Hans Bonte (Vooruit) van Vilvoorde om een coronapas te mogen invoeren, "omdat zij geconfronteerd worden met een lage vaccinatiegraad in Brussel.

Volgens Jambon is de Vlaamse regering dit momenteel aan het bekijken. Maar tegelijk merkt hij op dat de rest van Vlaanderen hier niet in meegetrokken wordt. 

De Wever: "Hoogstens tijdelijk"

N-VA-voorzitter Bart De Wever begrijpt dat sommige sectoren, zoals het nachtleven zelf vragende partij zijn voor een coronapas, en daar kan hij zich wel in vinden. 

Tegelijk wil De Wever niet dat het een permanente maatregel wordt in Vlaanderen. "Vlaanderen heeft een vaccinatiegraad van meer dan 90 procent bereikt. Aan de Vlamingen is beloofd dat dan het rijk der vrijheid zou beginnen en ik vind het niet correct om daarbij mensen uit te sluiten. Dus hoogstens tijdelijk gaan we hier met Covid Safe-tickets werken, maar hopelijk niet te lang", zo zei hij in "De zevende dag".

Videospeler inladen...

Meest gelezen