De prijs van de overwinning: soldaten van Assad kijken naar het verwoeste Deraa.
AFP or licensors

Deraa, de wieg van de opstand in Syrië, is nu zo goed als volledig in handen van Assad

In Syrië heeft het regime van president Bashar al-Assad enkele journalisten rondgeleid in Deraa al-Balad, de stad in het zuiden waar begin 2011 de opstand tegen het regime en dus de Syrische burgeroorlog is uitgebroken. Toch zou er nog altijd verzet zijn in de stad.

Deraa al-Balad ligt niet ver van de grens met Jordanië en Israël en was de voorbije jaren al voor een groot deel heroverd door het leger van de Syrische leider Bashar al-Assad. Onder Russische bemiddeling was er sindsdien een wankel staakt-het-vuren van kracht tussen het leger en de overgebleven rebellen die wijken van de stad controleerden. (Lees verder onder de foto).

Een Russische vlag en een van het regime van Assad wapperen boven dit gebouw.
AFP or licensors

Die situatie leidde steeds meer tot nieuwe gevechten, zeker nu het leger van Assad probeerde om de stad te heroveren. Enkele dagen geleden is na bemiddeling door Russische militairen -bondgenoten van Assad- een akkoord gesloten waarbij honderden rebellen een veilige aftocht kregen naar het noorden van het land. Honderden anderen zouden zich hebben overgegeven. 

Het leger van Assad heeft zo nu opnieuw het grootste deel van Deraa in handen, al zijn er nog enkele verzetshaarden. Een groot deel van de stad is evenwel verwoest. 

"De wieg van het verzet tegen Assad"

Symbolisch kan de herovering tellen: Deraa was de stad waar in maart 2011 in volle Arabische Lente de eerste betogingen tegen de dictatuur van Assad uitbraken. Toen kinderen daar mishandeld werden, groeide het verzet uit tot een echte opstand en Deraa was zo de eerste stad die openlijk rebelleerde tegen Assad.

De voorbije jaren is de situatie omgekeerd: met Russische militaire steun kreeg het uitgedunde leger van Assad, aangevuld met "vrijwilligers" uit Iran het grootste deel van Syrië opnieuw onder controle. Enkele in het noorden zijn er nog gebieden onder controle van of de Syrische Koerden of van rebellengroepen die gesteund worden door Turkije. 

Een kleiner bastion van verzet in het zuiden van het land met Deraa langs de grens met Jordanië is echter zo goed als opgerold.

Meest gelezen