Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

Duizenden Nederlanders betogen in Amsterdam tegen het gebrek aan betaalbare woningen

In Amsterdam hebben zich volgens de organisatoren 10.000 mensen verzameld om hun ongenoegen te uiten over het woningbeleid. Er is een groot tekort aan woningen en zowel de koop- als de huurprijzen swingen de pan uit. 

De betoging kreeg de steun van een groot aantal linkse politieke partijen, maar ook van vakbonden en groene en sociale organisaties. Officiële cijfers zijn er nog niet, maar de organisatoren spreken van 10.000 deelnemers. Ze dragen slogans zoals "huizen voor mensen, niet voor prinsen" en "fuck de woningmarkt". (Lees verder onder de foto).

"Ik protesteer mee omdat ik na mijn studentenkamer geen enkel perspectief heb op een woning. Ik wil een huis, geen doos", zegt een van de betogers:

Videospeler inladen...

Nederland kampt al langer met een tekort aan flats en woningen, maar het probleem is de voorbije jaren steeds groter geworden. Volgens de omroep NOS zijn er 300.000 woningen te kort. Het gevolg laat zich raden: de wachttijden voor sociale huurwoningen lopen over jaren en zowel de prijzen voor de aankoop of de huur van een woning duwen veel mensen uit die markt. Veel jongeren blijven langer bij hun ouders wonen en 25-plussers worden gedwongen om met anderen samen te wonen.

Het zijn niet enkel partijen en sociale organisaties die het woningprobleem aankaarten. Ook de Nederlandse centrale bank, de Europese Commissie en het Internationaal Muntfonds (IMF) hebben dat al gedaan. 

Een oplossing ligt niet meteen voor de hand: nieuwbouw kost geld en tijd en er is op dit moment enkel een ontslagnemende regering in afwachting van een erg moeizame formatie. 

Meest gelezen