Simon Law from Montréal/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

Frankrijk gaat opnieuw champagne uitvoeren naar Rusland na rel over lokale "sjampanskoje"

Vanaf volgende week gaan de wijnhuizen in de Champagne opnieuw flessen uitvoeren naar Rusland. Die export lag sinds begin juli zo goed als plat na een ruzie tussen Parijs en Moskou over de benaming op de flessen. Rusland is wel een kleine afzetmarkt voor de champagnehuizen.

Sinds juli is in Rusland een nieuwe wet van kracht waardoor enkel de lokaal geproduceerde wijn als "sjampanskoje" op de fles vermeld mag worden. Al de rest moet de vermelding "schuimwijn" gebruiken.

Dat was niet te pruimen voor de Franse champagnehuizen die daar een aanval op de beschermde oorsprongsbenaming of AOC inzagen, een heilig huisje voor Frankrijk, maar ook voor de Europese Unie. Champagne mag wettelijk immers enkel geproduceerd worden in een wel afgebakend gebied in het noordoosten van Frankrijk en dan nog enkel volgens strenge richtlijnen. Al de rest is schuimwijn, ook als die uit de Elzas of elders in Frankrijk komt.

Uit protest kondigden de wijnboeren uit de champagne een boycot aan. Volgens de lokale belangenvereniging zou die voor 95 procent zijn nageleefd; er werd dus nauwelijks nog champagne uitgevoerd naar Rusland. (Lees verder onder de foto).

Een rek met Russische schuimwijnen of sjampanskoje.
AFP or licensors

Russische markt laten linksliggen?

Vanaf 15 september zou dat echter opnieuw kunnen. Het is niet duidelijk wat er nu precies veranderd is, want onderhandelingen tussen de Franse en de Russische regeringen hebben blijkbaar niet veel opgeleverd. Wel zeggen de champagnehuizen dat ze de Russische consument niet willen straffen, zeker niet met het oog op de eindejaarsfeesten.

Het ziet er dus naar uit dat de Franse champagnemerken de Russische markt niet graag overlaten aan concurrenten. De boycot zou wellicht de verkoop van lokale sjampanskoje gestimuleerd hebben en andere producten zoals cava uit Catalonië of prosecco uit Italië. Anderzijds is die Russische markt niet zo belangrijk voor de Champagnestreek: slechts 0,5 procent van de productie gaat naar Rusland. De grootste afnemers zijn de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voor Japan, Duitsland, België, Australië, Italië, Zwitserland, Zweden en Spanje.

Rusland is samen met de Verenigde Staten en Haïti een van de weinige landen die de Europese gecontroleerde oorsprongsbenamingen niet erkennen. 

Meest gelezen