Videospeler inladen...

Toenmalig premier Guy Verhofstadt over 9/11: "Europa heeft verstandiger gereageerd op terreur dan VS"

Guy Verhofstadt (Open VLD) was op het moment van de aanslagen in New York niet alleen premier van ons land, maar ook EU-voorzitter. "Ik was een paar weken daarna op bezoek in het Witte Huis", zegt hij in "De zevende dag". "Het viel mij op dat Bush dat zag als een heel persoonlijke aanval, zelfs als een aanval tegen zijn familie en zijn vrouw." 

Toenmalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) was op het moment van de aanslagen op een EU-top in Oekraïne. "We zijn onmiddellijk met het legervliegtuig teruggevlogen. Er waren geruchten dat er ook aanvallen zouden zijn op de NAVO in Brussel.  En dat het veel groter was dan dat."

"Mijn collega Javier Solana, op dat moment hoge vertegenwoordiger voor het Gemeenschappelijke Buitenlandse en Veiligheidsbeleid, zei meteen: "Er zal een pre-9/11 zijn en een post-9/11"." Verhofstadt merkte een paar weken erna op, bij een bezoek aan het Witte Huis, dat Bush 9/11 niet zag als een aanval tegen de VS, maar als een heel persoonlijke aanval.

Onze toenmalige premier vindt dat er foute lessen getrokken zijn uit 9/11. Vooral het beleid van de Amerikanen hebben volgens hem het terrorisme aangewakkerd: "Alles wat in Syrië gebeurt en IS zijn het gevolg van de oorlog in Irak."

Ons beleid is gericht op het steunen van de sterke mannen

Jonathan Holslag, professor Internationale Politiek VUB

Jonathan Holslag, professor Internationale Politiek aan de VUB, onderstreept dat Europa ook de hand in eigen boezem moet steken: "In het discours doen we alsof we voor democratie zijn, maar heel ons beleid wijst in de andere richting. Ons beleid is gericht op het steunen van de sterke landen, zoals Qatar of Saudi-Arabië. Terwijl we veel te weinig doen om landen zoals Tunesië of Libanon te ondersteunen."

Bekijk hieronder het gesprek met Guy Verhofstadt en Jonathan Holslag in "De zevende dag".

Videospeler inladen...

Toch denkt Verhofstadt dat Europa verstandiger is omgegaan met terrorisme. "Wij hebben na de aanslagen van Parijs de daders proberen te vinden en die voor de rechtbank gebracht. Dat is nu bezig trouwens. Dat siert ons systeem."

Europa is machteloos

Guy Verhofstadt, toenmalig premier

Maar om het nog beter te kunnen doen, ontbreekt volgens Verhofstadt een gezamenlijk buitenlands beleid en defensie op Europees niveau. "Europa is machteloos. Als je geen hardware hebt, kan je ook niets doen. We moeten af van de unanimiteit in het buitenlands beleid."

Dat is volgens Holslag een deel van de oplossing, maar zeker niet de enige. "Fragmentatie op Europees niveau is zeker een probleem, maar we denken ook niet strategisch na op het niveau van de lidstaten. We hollen onze kortetermijnbelangen na en dat wordt weerspiegeld op Europees niveau. We hebben vooral een strategischer Europees beleid nodig."

Meest gelezen