Kasteel van Heers, een van de trekpleisters tijden Open Monumentendag

Zondag kon je tijdens de 33ste Open Monumentendag maar liefst  400 erfgoedsites in Vlaanderen bezoeken.  Eén van de blikvangers in Limburg  was het Kasteel van Heers dat voor het eerst sinds de renovaties begonnen in 2017 de deuren opende. Doorheen de dag kregen groepjes van twintig kijklustigen een rondleiding van een half uur  in en rond het kasteel.

Een groep van enthousiaste vrijwilligers trof vier jaar geleden een, in een wildernis verstopte kasteelruïne aan. Het dak was zo lek als een zeef en over de verschillende verdiepingen troffen ze emmers aan die het regenwater opvingen. Zowel de muren als de plafonds vertoonden scheuren en gaten. Toen de Vlaamse regering het kasteel voor 1 symbolische euro kocht mochten de vrijwilligers eerst het kasteel niet binnen. “Er was instortingsgevaar bij bepaalde vloeren en het kasteel was er ongeveer aan toe zoals het nu is maar met veel meer rommel”, zo herinnert Ghislain Mees zich. Hij is één van de vrijwilligers die het kasteel de afgelopen jaren hielp opruimen en renoveren. “Er lagen ingestorte kalken daken op de grond, stukken hout die neergevallen waren, stukken glas van de ingevallen vensters...”. Het meubilair dat ooit in het kasteel stond was weggehaald of gestolen.

Onzichtbaar kasteel

Ook de Franse tuin was verwilderd. “Toen we begonnen in 2017 kon je vanaf de steenweg het kasteel zelfs niet meer zien. Bij tuinaanplantingen die de burggraven rond 2000 nog gedaan hebben waren hagen aan de ingang geplant die bedoeld waren om kniehoog te zijn maar die intussen tweeëntwintig meter hoog waren geworden. Dat was een volledige tunnel waar je het licht niet meer door zag.”

Bezoekers vol lof

De bezoekers waren onder de indruk van het kasteel. Ook voor Lieven Billen die in de buurt opgroeide was het even wennen aan de metamorfose van het kasteel de laatste jaren. “We hebben als kind hier nog in de tuin feesten van de fanfare gehad vroeger en ik was enorm blij dat ik vandaag nog eens kon komen kijken hier. Tien jaar geleden kon je het kasteeldomein niet meer betreden omdat het een grote wildernis was. En dat deed de Heersenaren heel veel pijn omdat dat vroeger zo een prachtig kasteel was.” 

Ook Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) kwam even poolshoogte nemen in Heers en was onder de indruk van het geleverde werk.”Ik ben blij dat we het met de Vlaamse regering finaal hebben kunnen kopen na de problemen met de nalatenschap. We kunnen nog niet alles bezoeken maar als ik dan kijk naar die groene kamer dan kun je je zo terug inbeelden hoe het er zou moeten uitzien. Ik ben onder de indruk."

Bekijk hieronder het verslag en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Erfgoed leeft

De vrijwilligers waren blij met de opkomst tijdens deze Open Monumentendag. “Dat doet ons heel veel plezier want we wisten niet hoeveel mensen we mochten verwachten vandaag”, aldus Ghislain Mees. “Maar je ziet dat het leeft en dat de gemeenschap daar belang aan hecht. Niet alleen plaatselijke mensen maar ook bezoekers van verder weg die zien dat het een kasteel met een bijzondere historische betekenis is. Men zegt dat dit even waardevol is als Alden Biesen en dat is het eigenlijk ook.” 

 

Meest gelezen