Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

Nederland voert coronapas voor horeca in vanaf 25 september, mondmasker enkel nog op openbaar vervoer

Vanaf 25 september zal iedereen vanaf dertien jaar en ouder in Nederland een coronatoegangsbewijs of coronapas moeten hebben bij een bezoek aan een café, concertzaal of theater. Dat melden verschillende Nederlandse media en wordt bevestigd in regeringskringen. Tegelijk vervalt wel de regel om anderhalve meter afstand te bewaren.

De ontslagnemende regering-Rutte had eerder al aangekondigd dat het coronatoegangsbewijs, dat aantoont dat iemand gevaccineerd is of negatief getest op het coronavirus, mogelijk breder zou worden toegepast. 

BEKIJK: De reacties van de Nederlanders zijn verdeeld over de invoering van een coronapas. De horeca is alvast niet gelukkig.

Videospeler inladen...

Zondag is hierover vergaderd. Premier Rutte zal de maatregelen dinsdag toelichten op een persconferentie. Vanaf zaterdag 25 september hoeven Nederlanders geen anderhalve meter afstand meer te houden. Wel moet op veel meer plekken een coronatoegangsbewijs worden getoond

In het openbaar vervoer blijft een mondmaskerplicht van kracht, maar op het perron en bij de bus- en tramhalte moeten mondmaskers niet meer worden gedragen.

Horecazaken zullen in Nederland tussen middernacht en 6 uur 's ochtends gesloten moeten blijven, klinkt het nog. Op het openbaar vervoer blijft een mondmasker verplicht. Ook het advies om indien mogelijk thuis te werken, blijft nog gelden. De basismaatregelen tegen het coronavirus, zoals vaak de handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog en thuisblijven bij klachten, blijven eveneens van kracht.

Horeca Nederland is niet blij met de nieuwe maatregelen: "Voor ons voelt het eerder als een verstrenging van de regels aan", zegt Johan De Vos:

Videospeler inladen...

Ook Nederlands correspondent Joris Van Poppel hoort vooral negatieve reacties uit de horecasector: "Ze zeggen dat ze dan een soort politieagent worden waarbij ze gasten moeten controleren, terwijl ze die gasten net heel graag welkom heten." De horeca vraagt dan ook aan de overheid om zelf voor die controles in te staan. 

Daarnaast zijn er ook mensen principieel tegen de invoering van een coronapas omdat ze zich daardoor gedwongen voelen om zich te laten vaccineren terwijl een vaccinatie officieel niet verplicht is. De regering vindt daarentegen niet dat er sprake is van dwang omdat je altijd een test kan afleggen om een geldige coronapas te krijgen.

Meest gelezen