Kasteel van Heers

Open Monumentendag lokt bijna 300.000 bezoekers

De Open Monumentendag in Vlaanderen heeft bijna 300.000 bezoekers gelokt. Dat is nog een stuk minder dan voor de coronaperiode. Er waren ongeveer 700 activiteiten op meer dan 400 erfgoedplekken.

De organisatoren van de 33e editie van de Open Monumentendag in Vlaanderen blikken tevreden terug op de voorbije editie. Bijna 300.000 mensen hebben deelgenomen aan het evenement.

Vorig jaar was er wegens corona een lagere opkomst van zo'n 290.000 erfgoedliefhebbers; het jaar daarvoor was er nog 400.000 man op de been. Ook voor Open Monumentendag is de coronacrisis dus nog geen verleden tijd.

Saskia De Schutter was ter plekke in Leuven. Bekijk hieronder haar verslag voor "Het journaal":

Videospeler inladen...

Grote publiekstrekkers waren onder meer het kasteel van Heers in Limburg of de Gistfabriek in Brugge. Vaak gebeurden rondleidingen enkel op afspraak en die reservaties liepen op voorhand al vol. "De monumenten die traditioneel de meeste bezoekers lokken - bekende gebouwen in de grotere steden - lieten dit jaar enkel beperkte groepen toe als gevolg van aanhoudende coronamaatregelen. Die plekken waren dan ook in een mum van tijd volzet" volgens Herita, de overkoepelende organisatie van de Open Monumentendag. 

Stellingenbezoek Predikherenkerk Mechelen

Inclusie was het thema deze Open Monumentendag, aandacht voor toegankelijke monumenten voor iedereen. "Co-creatie van activiteiten met verschillende belangengroepen kan de erfgoedsector werkelijk inclusiever maken", zegt projectmanager Beau Van Dooren."

 Inclusie werd op meerdere plaatsen in de verf gezet. Zo konden slechtzienden in Diest aan de hand van een 3D-print een goed idee krijgen over het volume van de Sint-Sulpitiuskerk. De beiaard van Nieuwpoort in de Onze-Lieve-Vrouwetoren doet ook bijzondere inspanningen voor blinden en slechtzienden. Onder meer in Antwerpen en Leuven waren er  wandelingen langsheen de geschiedenis van de LGBTQ+-gemeenschap en in meerdere provincies zetten gebedshuizen van verschillende religies de deuren open.

De Open Monumentendag was ook de eerste publieke openstelling van de gerestaureerde Belvedère van de Boekentoren in Gent.

Meest gelezen