Paus Franciscus was even in Hongarije en had een gesprek achter gesloten deuren met premier Viktor Orban

Paus Franciscus is vandaag enkele uren lang in Hongarije geweest. Hij heeft ook de Hongaarse premier Viktor Orban ontmoet, maar het is bekend dat de twee mannen een totaal andere visie op het christendom, op de EU en op migratie hebben. Dat was nu niet anders, zo bleek uit verklaringen achteraf. Franciscus is inmiddels doorgereisd naar Slovakije.

De paus werd na aankomst op de luchthaven van de Hongaarse hoofdstad Boedapest ontvangen door premier Viktor Orban en president Janos Ader. Daarna had hij in het Museum voor Schone Kunsten in Boedapest een persoonlijk gesprek van 40 minuten met de Hongaarse leiders, maar het grootste deel daarvan verliep achter gesloten deuren.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Over de precieze inhoud van het gesprek is niet veel bekend, maar het is een publiek geheim dat de twee mannen totaal tegengestelde visies hebben op het christendom, op Europa en op migratie. 

Op Facebook schreef Orban na afloop dat hij de paus gevraagd had om "het christelijke Hongarije niet te laten verdwijnen". Volgens Orban wordt Hongarije als overwegend christelijk land bedreigd door de immigratie van vooral moslims. Tijdens een misviering nadien riep de paus de Hongaren op om "open te zijn voor de wereld". Veel toenadering tussen beide mannen is er dus wel niet geweest.

"Laat de vlam van het antisemitisme niet branden"

Nadien had de paus een ontmoeting met de Hongaarse bisschoppen en nam hij deel aan een samenkomst met leiders van andere christelijke kerken en joodse geestelijken. Daar waarschuwde hij opvallend voor het groeiende antisemitisme in Hongarije en Centraal-Europa. 

Hongarije heeft met bijna 100.000 mensen een van de grootste Joodse gemeenschappen in Centraal-Europa en die wekken bij sommige nationalistische Hongaren weerstand op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden meer dan 564.000 Hongaarse Joden vermoord door Duitse en Hongaarse nazi's. (Lees verder onder de foto).

Paus Franciscus werd in Bratislava ontvangen door de Slovaakse presidente Zuzana Caputova.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Na een misviering voor 70.000 mensen is paus Franciscus vertrokken naar Slovakije. Hij zal dan vier dagen in het eveneens overwegend katholieke buurland verblijven en zal daar vier steden bezoeken. 

Of er een verband is of niet, is niet duidelijk, maar nogal wat waarnemers zien in het wel erg korte bezoek aan Hongarije een teken van de wrijvingen tussen de paus en de Hongaarse leiders.

Meest gelezen