Opsporingsbericht voor Matteo Messina Denaro uit 2007, met hoe hij er op dat moment vermoedelijk uitzag.
AP2007

Nederlandse politie bevestigt: "meest gezochte Italiaanse maffiabaas" is gewoon Britse Formule 1-fan

De man die eerder van de week opgepakt werd in de Nederlandse stad Den Haag omdat hij een Italiaanse maffiabaas zou zijn, is onschuldig. Het Nederlandse gerecht heeft bevestigd dat het gaat om een Britse Formule 1-fan, die in Nederland was gebleven na de Formule 1-wedstrijd van vorig weekend. Een persoonsverwisseling dus, zoals de advocaat van de Brit na zijn arrestatie had gezegd.

Woensdagmiddag werden met veel politievertoon drie mannen opgepakt die zaten te eten in een restaurantje in Den Haag. Ze werden geblinddoekt weggebracht door agenten met getrokken wapens. Een van de mannen zou de 59-jarige Matteo Messina Denaro zijn, een Siciliaanse maffiabaas die als capo di tutti capi wordt beschouwd, de baas van alle bazen. De Italiaanse justitie is al meer dan 30 jaar naar de man op zoek, de man staat ook op de lijst van meest gezochte criminelen in Europa.

De advocaat van de opgepakte man zei meteen na de arrestatie al dat er sprake was van een vergissing. De man in kwestie was niet de gezochte maffiabaas, maar een Formule 1-fan uit Liverpool, in het Verenigd Koninkrijk. Hij had de Formule 1-wedstrijd in Zandvoort vorig weekend bijgewoond en was sindsdien in Nederland gebleven.

Het Openbaar Ministerie in Nederland zei in een reactie op de verklaringen van de advocaat dat de identiteit nog onderzocht werd. Dat onderzoek is gisteren afgerond en daaruit blijkt dat het inderdaad een gewone Brit is, en niet maffiabaas Denaro, die ze in de boeien geslagen hebben.

"De man werd aangehouden op grond van een Europees arrestatiebevel (EAB) dat door de Italiaanse autoriteiten was uitgevaardigd.", luidt het in een mededeling van het OM. "Vrijdag is hij voorgeleid bij de officier van justitie in Amsterdam. De hechtenis van de man werd toen verlengd, omdat het onderzoek naar zijn identiteit nog niet was afgerond. De uitkomst van het onderzoek dat via een versnelde procedure is uitgevoerd, blijkt negatief."

De man is intussen vrijgelaten. Het is niet duidelijk wat er precies misgelopen is.

Gezocht voor moord op rechters Falcone en Borsellino

Matteo Messina Denaro leeft al sinds 1993 ondergedoken. Hij zou betrokken zijn geweest bij de moorden op de Siciliaanse onderzoeksrechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino begin jaren 90. Hij wordt ook gezocht voor een reeks bomaanslagen die de cosa nostra -de overkoepelende naam voor de Siciliaanse maffia - in diezelfde periode pleegde in Rome, Florence en Milaan. Die kostten het leven aan 10 mensen, bijna 100 anderen raakten gewond.

Denaro werd geboren in een maffiafamilie. Zijn vader, Francesco Messina Denaro, was ook een maffiabaas. Zoon Matteo leerde als jonge tiener al omgaan met vuurwapens en pleegde zijn eerste moord op zijn 18e. Hij zou zeker 50 mensen gedood hebben. In 2002 werd Denaro, die de bijnaam "Diabolik" kreeg, bij verstek tot levenslang veroordeeld.

Meest gelezen