AFP or licensors

Socialistische burgemeester van Parijs Anne Hidalgo is kandidaat voor het presidentschap in Frankrijk

In Frankrijk heeft Anne Hidalgo, een van de meest bekende gezichten van de socialisten, zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen begin volgend jaar. Ze is sinds 2014 burgemeester van Parijs. Haar partij, de PS, is echter nog maar een schim van wat die ooit is geweest.

De 62-jarige Anne Hidalgo maakte haar kandidatuur bekend tijdens een bezoek aan de Normandische stad Rouen. "Omdat de situatie ernstig is en met het doel om hoop te verschaffen, heb ik besloten om een gooi te doen naar het presidentschap", zei ze.

Hidalgo is sinds 2014 burgemeester van de Franse hoofdstad Parijs en was daar aanvankelijk erg populair. De laatste tijd is dat evenwel afgekoeld en wellicht heeft ze haar kandidatuur gelanceerd in Rouen om zich een meer nationaal imago aan te meten. Hidalgo verwees er ook naar haar Spaanse afkomst: haar vader was dokwerker in de haven van Cadiz in Andalusië en ook Rouen is een havenstad. 

Anne Hidalgo is een van de kopstukken van de Franse socialistische partij PS die de hertekening van het politieke landschap door Emmanuel Macron enkele jaren geleden overleefd heeft. De eens zo machtige PS heeft een zware aderlating ondergaan: sommige leiders zoals huidig minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zijn overgestapt naar de centrumpartij LREM van president Macron; anderen zijn in meer radicale linkse fracties en dus wellicht de marginaliteit beland.

Als socialistisch burgemeester profileerde Hidalgo zich ook vooral op milieuvlak met de beperking van de maximumsnelheid in Parijs tot 30 kilometer per uur, het inrichten van grote fietswegen door de stad waardoor een massa van fietsen en steps is opgedoken. Niet iedereen is daar evenwel enthousiast over. 

Of Hidalgo het erg verdeelde links in Frankrijk kan herenigen, moet nog blijken. In de peilingen zou ze nog geen 10 procent van de stemmen halen. Het politieke veld in Frankrijk is ook erg versnipperd en er zijn weinig echte kopstukken, wat in het voordeel van Macron kan spelen. Enkel bij de conservatieve partij Les Républicains (LR) is ex-minister en voormalig EU-brexitonderhandelaar Michel Barnier een zwaargewicht.

Meest gelezen